Reprezentanți ai Ministerului Finanțelor Publice (MFP) au anunțat, marți, că execuţia bugetului general consolidat în luna ianuarie 2020 s-a încheiat cu un deficit de 460 milioane lei (0,04% din PIB).
În ianuarie 2019 fusese înregistrat un excedent de 700 milioane de lei, respectiv 0,07% din PIB
„Comparativ cu excedentul înregistrat în luna similară a anului trecut, deficitul din luna ianuarie 2020 este explicat în principal de majorarea rambursărilor de TVA cu 1 miliard lei (1,72 miliarde lei în ianuarie 2020, comparativ cu 0,72 miliarde lei în ianuarie 2019), respectiv creşterea cheltuielilor de investiţii cu aproximativ 0,82 miliarde lei faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent", explică reprezentanţii MFP.
Potrivit specialiștilor, majoritatea cheltuielilor se fac în a doua parte a anului și atunci, execuția pe ianuarie este foarte puțin relevantă pentru întregul an.
Veniturile bugetului general consolidat au crescut în ianuarie 2020 cu aproape 7% față de luna similară a anului trecut, la 27,55 miliarde lei, în linie cu estimările bugetare, înregistrându-se un record istoric al încasărilor brute din TVA, care au urcat la 8,4 miliarde lei.
În luna ianuarie, ANAF a rambursat TVA în sumă 1,72 miliarde lei, cu 1 miliard de lei mai mult decât anul trecut, continuând politica de plată cu celeritate a sumelor datorate către mediul privat.
„Vom continua acest comportament corect în raport cu mediul privat, fie că vorbim de facturile ajunse la scadență, fie despre rambursările de TVA. Evoluția din prima lună reprezintă un prim semnal că actorii din economie înțeleg să se conformeze voluntar și au încredere în parteneriatul cu statul și în soluțiile propuse pentru a flexibiliza și îmbunătăți administrația publică”, a declarat ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu.
Luând în calcul cheltuieliule, care au înregistrat o creștere de la 11,6% din prima lună a anului, la 28 miliarde lei, reflectă într-o mare măsură majorările de pensii, salarii și alocații rezultate din modificările legislative aprobate anterior.
Spre deosebire de ianuarie 2019, s-a înregistrat, însă, o creștere semnificativă a cheltuielilor de investiții, care au crescut de aproape trei ori, la 1,31 miliarde lei, în condițiile dublării investițiilor în proiecte cu finanțare europeană, respectiv 474 milioane lei.
Prin urmare, bugetul general consolidat a înregistrat în luna ianuarie un deficit marginal, de 0,46 miliarde lei (0,04% din PIB), explicat în principal de majorarea rambursărilor de TVA cu 1 miliard de lei și creșterea cheltuielilor de investiții cu 821 milioane lei față de aceeași perioadă a anului precedent, potrivit financialintelligence.ro