Serghei Mizil povesteste cum VIP-urile Epocii de Aur fentau legea antiavort pentru ca aveau acces la farmaciile si spitalele de protocol, dar si despre un caz tragic.
Pentru copiii nomenclaturistilor PCR, Decretul 770 care interzicea avorturile era la fel de neimportant precum orice alta lege impusa de statul socialist. Tinerii din cartierul Primaverii aveau posibilitatea sa previna sarcinile nedorite printr-o simpla vizita la farmacia de protocol de la Spitalul Elias sau la policlinicile speciale in care se tratau demnitarii.
Un singur episod tulburator le-a pus pe odraslele liderilor comunisti fata in fata cu o lege criminala: moartea fetei unui nomenclaturist notoriu, Vasile Patilinet, responsabil cu Securitatea in Comitetul Central. Tanara si-a provocat un avort din cauza incapatanarii tatalui sau care credea orbeste in judecata lui Nicolae Ceausescu.
Metode diferite pentru „profesioniste” si neveste
Orice istorie a comunismului mentioneaza faptul ca in acest sistem, in ciuda a ceea ce clama propaganda, unii erau mai egali decat altii. Cei privilegiati erau demnitarii si familiile acestora, mentionati si in Raportul „Tismaneanu”: „Aveau acces la unele bunuri si - extrem de important - la alte servicii (asistenta medicala de calitate, avorturi, bilete in statiuni, meditatii pentru elevi etc.)”.
Unul dintre „mondenii” acelei perioade, Serghei Mizil, fiul fostului demnitar comunist Paul Niculescu-Mizil, povesteste pentru EVZ care erau metodele prin care „baietii din Primaverii” reuseau sa nu-si puna partenerele de distractie in fata temutului Decret 770.
„Noi aveam acces la metodele de prevenire a sarcinilor nedorite, nu se punea aceasta problema. Era si la spital, la Elias, o farmacie la care gaseai practic tot ce voiai. Medicamente aduse din strainatate, sterilete si absolut orice. La Elias aveau aces doar demnitarii, si mai era o farmacie la Policlinica 10 care tinea tot de protocolul de stat”, isi aminteste Serghei Mizil, care spune ca la el apelau si prietenii care nu aveau acces in aceste locuri. „Faceam rost de multe pentru prieteni. Medicamente, prezervative si de tot ce nu se gasea... Apelau la mine de la balerine, fete multe, actori, sportivi, oameni din presa, scriitori sau artisti. Eu, personal, insa n-am avut o problema, pentru ca „ardeam” fete care erau de meserie si stiau cum sa se protejeze, nu trebuia sa le protejez eu! Iar cu nevestele... existau sterilete care se aduceau de-afara si se implantau sau pastile. Dar pe vremea aia erau la moda steriletele, care dupa aia s-au dovedit ca nu erau asa bune”, povesteste fiul demnitarului.
Avort fatal al unei fete de nomenclaturist
Prima data cand copiii demnitarilor au fost pusi fata in fata cu Decretul de interzicere al avorturilor a fost cand tragedia s-a intamplat unui copil din „Primaverii”.
„Un caz care m-a miscat foarte mult a fost cu fata lui Vasile Patilinet - care se ocupa de Ministerul de Interne. A murit pentru ca taica-su era mai pe linia durilor, credea foarte mult in ce spunea Ceausescu, si nu i-a dat voie fetei sa se protejeze, asa ca si-a facut un avort fortat si a murit. Nu stiu unde a facut avortul, dar atunci asta am auzit, ca a murit incercand sa-si scoata copilul. Asa am auzit prima oara de acest Decret, ca eu fiind mai libertin nu prea ma interesa pe mine ce legi se dadeau in perioada respectiva. Am avut o viata mai aparte si nu prea m-am conformat rigorilor legilor de atunci. Atunci mi-am dat seama ca a fost o lege dura, si Vasile Patilinet un parinte absurd. Sa-si omoare copilul pentru ca el credea in lege, chiar daca avea posibilitatea sa-si faca avortul la spitalele de protocol. Am copilarit cu ea, ca statea in Primaverii, facusem scoala cu ea, o stiam bine si apoi am aflat asa, pe ascuns, despre moartea ei. Ca nu s-a spus nimic oficial”, precizeaza Serghei Mizil.
Madalin Voicu si metodele babesti
Madalin Voicu, apropiat de cercurile copiilor de lideri comunisti, spune ca nu a profitat de beneficiile date de acest statut. Ba mai mult, actualul politician a apelat la metode „babesti”, clandestine, atunci cand a fost nevoie sa fie intrerupta sarcina partenerei sale.
„Eu am avut un singur caz si am rezolvat pe cale babeasca. Era pe undeva pe la inceputul anilor ‘70, mi-a fost frica sa ma duc la un doctor. Si m-am dus la o batrana care, ma rog, se pricepea sau asa ii mergea ei buhul, ca daca era fata insarcinata pana in doua luni - putea sa te-ajute sa avortezi. Pe baba am gasit-o printr-o relatie, undeva la tara. A trebuit sa vina in Bucuresti si am trimis masina dupa ea, a stat o zi si a pregatit-o pe fata, a pus-o sa bea nu stiu ce ceaiuri, dupa care a masat-o, a pus-o in apa fierbinte si la tot tacamul asta de feluri de a provoca hemoragia. Cert este ca in final s-a rezolvat, si pretul era undeva la 1.000 de lei, daca-mi aduc aminte bine”, spune Madalin Voicu.
COMUNIST DE FRUNTE Patilinet, mana dreapta a lui Ceausescu
Vasile Patilinet, despre care Serghei Mizil spune ca este cel care din incapatanare si-a obligat practic copilul sa faca un avort fortat ce a dus la deces, este un fost apropiat al lui Nicolae Ceausescu. Nascut in 1923, a devenit membru PCR in 1945.
A urcat in ierarhia partidului unic ajungand secretar in Comitetul Central responsabil cu Securitatea si ministru in doua guverne comuniste. La sfarsitul anului 1965, Ceausescu l-a insarcinat in secret pe Vasile Patilinet, un mare specialist in dosare politice, cu lansarea unei anchete privind represiunea interna din partid. Aceasta idee era legata de strangerea de documente referitoare la implicarea directa a lui Alexandru Draghici in asasinarea lui Lucretiu Patrascanu.
Cititi si: