Decolmatarea Begăi se împotmoleşte

Decolmatarea Begăi se împotmoleşte

Una din cele trei firme contractate pentru decolmatarea canalului Bega a sistat lucrările, din cauza întârzierii fondurilor pentru plata muncitorilor.

Este vorba de societatea Socot din Târgu Mureş, care a fost nevoită să trimită în şomaj 100 de muncitori, cărora nu mai avea cum să le dea salariul. Potrivit lui Titu Bojin, şeful Direcţiei Apelor Banat (DAB), aceasta este una din cele trei firme care au somat instituţia să achite lucrările efectuate la decolmatarea canalului Bega, altfel vor sista lucrul.

Bojin a declarat că s-a ajuns aici pentru că Gurvernul a transferat numai 8% din totalul banilor care trebuiau alocaţi în 2009 pentru aceste lucrări. „Dacă pe hârtie avem finanţarea sută la sută, în realitate n-am primit decât opt la sută, până acum, din valoarea pentru acest an pentru acest proiect. A fost săptămâna trecută de două ori la Bucureşti, avem promisiunea de la nivelul ministerului că de la 1 iulie se vor aloca o parte din fonduri”, a spus Bojin.

Costuri de 17 milioane de euro Acţiunea de curăţare a canalului Bega a început toamna lui 2008 şi are ca termen de finalizare sfârşitul lunii noiembrie a anului curent. Conform proiectului, Bega va fi curăţată pe o lungime de 40 de kilometri, până la frontiera cu Serbia. Până în prezent s-a făcut ecologizarea doar a unui sfert din lungimea intravilană a canalului.

Ne puteți urmări și pe Google News

Costurile lucrărilor de decolmatare se ridică la 17 milioane de euro şi sunt finanţate în proporţie de peste 80 la sută din fonduri externe, care pot fi accesate când partea română alocă bani de la buget.

DATORII

Criza este principala motivaţie

Direcţia Apelor Banat are de încasat datorii de la 12 primării şi alte 30 de firme, datorii care ajung la 800.000 de lei. „Primăriile nu au datorii foarte mari, dar nu au bani, lucru care se încadrează în acelaşi context al crizei economice. Primăriile nu şi-au achitat consumul de apă, lucru pe care îl motivează cu faptul că nu au reuşit să strângă, la rândul lor, sumele de bani de la consumatori”, a declarat şeful DAB, Titu Bojin.