Declarațiile fiscale pe ultimii șase ani ale lui Donald Trump, făcute publice. Cât de „sărac” este fostul președinte al SUA

Donald Trump. Sursa foto: Arhiva EVZ

Declarațiile fiscale de pe ultimii şase ani ale lui Donald Trump au fost făcute publice vineri de o comisie a Congresului, punând capăt efortului de lungă durată al fostului președinte de a păstra totul la secret.

Fostul preşedinte american Donald Trump şi soţia sa Melanie au plătit 750 de dolari sau chiar mai puţin ca impozit pe venit federal în 2016 şi 2017 şi zero în 2020, conform documentelor făcute publice de comisia fiscală a Camerei Reprezentanţilor.

În alţi trei ani, Trump a plătit sume semnificative ca impozit, deşi tot puţin raportat la venituri. Potrivit declaraţiilor fiscale publicate, în 2015 a plătit 641.931 de dolari, în 2018 puţin sub 1 milion şi în 2019 - 133.445 de dolari.

Trump și soția sa Melania nu au plătit impozit pe venit în 2020

Finanțele lui Trump au fost învăluite în mister încă din anii 1980, din zilele sale ca dezvoltator imobiliar în New York. În 2016, a devenit primul candidat major de partid politic la președinte în patru decenii care a refuzat să-și publice declarațiile fiscale. A continuat să facă acest lucru pe tot parcusul anilor ca preşedinte al SUA.

Suma plătită în 2018 se raportează la un venit brut de 24,3 milioane de dolari, cota de impozitare rezultată fiind de 4%, în timp ce contribuabilul mediu a plătit în 2018 suma de 15.322 de dolari ca taxe federale pe venit, cota medie fiind de 13%, potrivit agenţiei fiscale a SUA IRS.

Aceste dezvăluiri vin după ce congresmenii americani au votat marţea trecută în favoarea publicării declaraţiilor fiscale ale fostului preşedinte republican, care duce o luptă juridică de ani de zile pentru a le păstra private.

Donald Trump nu mai este aşa de bogat cum pare

Donald Trump, care s-a angajat într-o nouă cursă pentru Casa Albă la alegerile care vor avea loc în 2024, nu şi-a făcut publice declaraţiile fiscale, spre deosebire de toţi predecesorii săi începând din anii 1970, ridicând multe semne de întrebare cu privire la conţinutul acestora.

Declaraţiile publicate arată că, în pofida imaginii sale de om de afaceri, Trump a pierdut de fapt milioane de dolari, an după an. Dar, au notat analiști citaţi de media americane, nu este clar cât din aceste minusuri raportate în declarațiile fiscale de fostul preşedinte poate fi atribuit pierderilor efective înregistrate de afacerile sale şi nu unei utilizări agresive a regulilor fiscale.

Republicanii din comitet au condamnat această mișcare

Kevin Brady din Texas a spus: „Aceasta este o pată regretabilă asupra comitetului din Congres, care va face politica americană și mai dezbinătoare și descurajatoare. Pe termen lung, democrații vor ajunge să regrete”.

Trump, care candidează pentru funcția de președinte în 2024, continuă să se confrunte cu un control major cu privire la practicile sale de afaceri. La începutul acestei luni, un juriu din New York a găsit Organizația Trump vinovată de 17 acuzații de fraudă fiscală penală. Deși Trump nu a făcut parte din proces, procurorii au spus că este conștient de practicile în afara registrelor în cauză. Avocații Organizației Trump u dat vina pe Allen Weisselberg, directorul financiar, scrie theguardian.com.