Declarație DURĂ a lui TUDOR CHIRILĂ la adresa Guvernului Grindeanu: "Avem de-a face cu nesimțire de TOP"

Declarație DURĂ a lui TUDOR CHIRILĂ la adresa Guvernului Grindeanu: "Avem de-a face cu nesimțire de TOP"

Tudor Chirilă a ținut să explice atitudinea lui din ultimele săptămâni și participarea sa la protestele din Piața Victoriei. 

"Odonanța 13 a fost respinsă și în Parlament. Ordonanța14 a fost aprobată prin lege. Au fost proteste lungi care au culminat cu 600000 de oameni în stradă, mai multă lume decât la căderea lui Ceaușescu într-o țară cu mai puțină populație decât atunci. Televiziunile de știri cu patroni penali au făcut ce au știu mai bine, au dezinformat și au linșat public oponenți. A fost și jurnalism obiectiv, sprijinit și amplificat de media internațională. Oamenii din stradă au obținut o victorie în lupta pe care și-au asumat-o nevoit împotriva hoției și corupției politicienilor", a scris artistul pe pagina sa de Facebook.

Chirilă consideră totuși că victoria străzii a fost mică. 

 

"Zeci de mii s-au indignat și s-au privit în ochi cu alte zeci de mii și s-a născut o conștiință civică colectivă fără precedent. Numai că victoria este mică. Avem de-a face cu nesimțire de top. Într-o țară în care NORMAL a devenit să fii cercetat penal și nici măcar să nu-ți pui o secundă problema că ar trebui să demisionezi până ești liber de orice suspiciune (NORMALITATE la care ei au ajuns administrându-ne doze mici de nesimțire pe care le-am îngurgitat docili), guvernul Grindeanu nu a reacționat decât după ce s-au adunat peste 100000 în București". 

"În orice altă țară din Europa ar fi fost de ajuns 30 - 40000 de oameni ca să se lase cu demisii. Doar că noi nu suntem orice țară, iar ei au avut grijă să ridice cu indolență și insolență pragul numeric de la care înțeleg că trebuie să facă schimbări sau că nu se pot juca cu țara asta după bunul lor plac. Asta cred că este victoria lor - că vor considera cincizeci de mii în Piața Victoriei un fleac. Războiul ăsta de-abia a început și va dura foarte mult dacă ne dorim o țară cu reguli pentru toată lumea și nu un teritoriu cu oligarhi și triburi mafiote loiale puterii care-și strânge mâinile prin culise (PSD și PNL aceeași mizerie). În ce mă privește, nu am putut să mă țin departe de protestele astea. Și nici măcar nu mi-am dorit asta vreun moment. Am fost în stradă împreună cu oameni normali care nu mai acceptă abuzuri", a mai adăugat artistul.

Tudor Chirilă spune că a primit tot felul de reproșuri, dar că nu o să renunțe să-și spună opinia atunci când situația o cere.

"E în natura lor să fure și vor face orice ca să o facă acoperiți, în siguranță. Așa că vor mai fi poziții pe pagina asta. Am să distribui opinii, jurnalism, știri etc. Cine nu e de acord este liber să plece. În ultimele săptămâni au apărut tot felul de reacții la proteste, mai ales dinspre tabăra politicienilor corupți care n-au stat cu mâinile în sân și au împroșcat cu rahat în orice voce li s-a opus. Cei din stradă n-au făcut excepție: sorosiști, iohaniști, manipulatori, manipulați, drogați, trădători"

Întrebat de ce nu s-a luat și de președintele României și casele lui, Chirilă a spus că l-a criticat pe Iohannis în repetate rânduri, mai ales în legătură cu simulacrul de consultare cu “reprezentanții străzii” la momentul Colectiv.  "Faptul că în cazul “noaptea ca hoții” și-a făcut datoria de a se folosi de atribuțiile funcției pentru a opri ofensiva PSD+ALDE la Justiție nu a primit vreo mențiune specială din partea mea. Repet, nu și-a făcut decât treaba de președinte. Faptul că a pierdut o casă în instanță este semnul că justiția își face treaba. Și eu cred că asta ne dorim cu toții mai puțin ăia cu “ordonanța”. Pe scurt, nu sunt fanul lui Iohannnis, dar dacă era Ponta președinte era demn de Disney".

Privind numeroasele reproșuri că nu se pricepe la politică, Chirilă a ținut să spună că această replică i se pare o idioțenie.

 

"Asta cu “nu te pricepi la politică” mi se pare o idioțenie. Ea pornește tot dinspre politicienii care ar prefera să fie legitimați de vreo 500 de persoane, dacă s-ar putea. Stați voi deoparte și nu vă dați cu părerea că știm noi mai bine. Păi pe principiul ăsta nici să nu mai mergem la vot că nu ne pricepem la politică, nu? Nu frate, toată lumea are dreptul și chiar obligația să îi critice pe politicieni. Nu trebuie să mă pricep la politică ca să identific un hoț. Nu e atât de greu. Mai ales că de multe ori prostia lasă urme. Cum ar fi achizițiile personale din bani publici - doar un exemplu minor. Să-ți dai cu părerea despre cum merg treburile în țara și orașul în care trăiești nu înseamnă politică, ci bun simț și normalitate". Artistul le răspunde și celor care i-au reproșat că tocmai acest guvern pe care îl critică i-au mărit salariul.

"Fix mentalitatea asta ne-a adus aici. Închizi gura că poate primești ceva. Destinul individual să trăiască. Sunt câteva mii de actori bugetari care au beneficiat de mărirea salarială. O mărire salarială care e așteptată de 20 de ani. Pentru că această categorie profesională nu a beneficiat ea singură de o mărire niciodată. Doar de indexările generale. Problema este că sunt alte mii de actori care se zbat în lumea teatrului independent pentru care ministerul culturii nu a făcut mai nimic. Nu există politici de susținere a fenomenului independent, nu există un cadru legislativ în care sistemul independent să beneficieze de accesibilitate mai lejeră la fonduri culturale sau de infrastructură. Actorii din sistemul independent sunt adesea condamnați la sărăcie. Și atunci despre ce vorbim? Tot despre bugetarii favorizați printre care mă număr și eu pentru că sunt angajat cu carte de muncă într-un teatru subvenționat de primărie. Câtă vreme nu există preocupare pentru ÎNTREAGA categorie de actori vorbim despre discriminare și un fel de șpagă. Doar-doar le vom cumpăra tăcerea. Cu banii lor". 

"Vestea bună e că nu toată lumea în țara asta consideră că bunăstarea vine din măriri salariale. Vremea ciozvârtelor aruncate în nisipul arenelor s-a dus. Bunăstare înseamnă pentru unii ca spațiile comune ale unei tări (sănătate, educație, justiție, administrație, infrastructură) să funcționeze. Pentru toți. De aia unii nu pun botul la măriri de salariu. Că gândesc mai departe de scara blocului", a mai adăugat artistul.