Declarația de Unire cu Republica Moldova, adoptată de Consiliul Județean Constanța
- Feri Predescu
- 27 martie 2018, 17:41
Consilierii județeni, de toate culorile politice, au votat, la începutul ședinței CJ Constanța, Declarația de Unire cu Republica Moldova, propunerea președintelui organizației județene a PMP Constanța, Claudiu Palaz. CJ Constanța devine, astfel, primul din țară care, chiar în ziua de 27 martie, la 100 de ani de la unirea României cu Basarabia, adoptă documentul considerat ca un demers istoric de reunire a celor două state.
PMP Constanta a initiat Proiectul de Hotărâre privind susținerea Declarației de Unire cu Republica Moldova, în vederea aprobării în ședința solemnă a CJC de astăzi, 27 martie 2018, la 100 de ani de la infaptuirea unirii dintre Romania si Basarabia. Consiliul Județean Constanța este astfel primul din țară care dezbate, într-o ședință solemnă, aprobarea a declarației de unire dintre Basarabia și România. Potrivit inițiatorului proiectului, vicepreședintele CJ Constanța, Claudiu Palaz, acest gest simbolic vine în întâmpinarea declarațiilor de unire cu patria mamă, România, declarații adoptate în peste 100 de localități din Basarabia.
Ședința solemnă a început cu intonarea Imnului României și cu un moment artistic susținut de copiii Centrului Teodor Burada din subordinea CJ Constanța. În timpul specatcolului, consilierul județean PSD Nicoleta Bercaru a înmânat fiecărui consilier volumul “Cum s-a făcut unirea Basarabiei cu România” precum fotografie cu Sfatul țării 1917-1918, având pe verso “Declarația Sfatului țării Republicei Democratice Moldovenești din 27 martie 1918, despre unirea cu România Mamă”.
Declarației de Unire cu Republica Moldova a fost citită de președintele PMP Claudiu Palaz, vicepreședinte al CJ Constanța:“Județul Constanța susține înfrățirea imediată cu localitățile din Republica Moldova care în mod deschis și asumat și-au exprimat dorința de unire cu patria mamă. Iar dacă unirea noastră de astăzi este una simbolică, să ne ajute Dumnezeu ca ea să fioe un pas hotărâtor spre unirea deplină, când nu va mai fi graniță pe prut, iar oamenii dintre Nistru și Tisa vor munci împreună la realizarea și mulțumirea comună, alături de celelalte popoare civilizate”
Proiectul de hotărâre privind Susținerea Declarației de Unire cu Republica Moldova a fost semnat, nominal, de fiecare consilier județean prezent la ședință. Mia puțin un consilier PNL care a susținut că nu sprijină o “propagandă politică ieftină”. Ulterior adoptării proiectului de hotărâre, Declarația de Unire acesta va fi transmisă președintelui României, Camerei Senatului, Camerei Deputaților și Guvernului României, constituind astfel un pas pentru reîntregirea națională”, a declarat Claudiu-Iorga Palaz.