Senatorilor li s-a interzis să folosească pagina de internet a instituţiei pentru publicarea declaraţiilor de avere.
Fără o nouă lege a Agenţiei Naţionale de Integritate în vigoare, publicarea do cu men telor e considerată simplă "dorinţă a senatorilor". Cu acest argument, susţinut de senatorul UDMR Verestoy Attila, unul dintre cei mai bogaţi parlamentari, conducerea Senatului a decis să respingă solicitarea unor senatori ca site-ul instituţiei să găzduiască decla raţiile de avere.
"Este un gest de libertate de conştiinţă al domnului senator", a comentat preşedintele Senatului, Mircea Geoană, la şedinţa Biroului Permanent solicitarea UNPR-istului Liviu Câmpanu.
Când liderul grupului PNL, Puiu Haşotti, a intervenit cu precizarea că şi liberalii vor acelaşi lucru, vicepreşedintele Senatului, Anca Boagiu (PDL), l-a trimis la secretarul general al instituţiei.
La insistenţele lui Haşotti a replicat liderul grupului UDMR, Verestoy Attila: "Domnule preşedinte, am o întrebare: de ce pe site-ul Senatului?". "Pe site-ul propriu", au vociferat câţiva membri ai Biroului Permanent.
Încurajat, Verestoy a continuat: "Pe siteul propriu. Ce caută pe site-ul Senatului dorinţa unui senator. Mâine, poimâine vreau să pun şi eu pe site-ul Senatului declaraţiile mele privind arborele meu genealogic. Cum adică?".
Argumentul său a fost zdrobitor. Drept urmare, solicitarea a fost respinsă. În opinia preşedintelui de onoare al UNPR, Cristian Diaconescu, decizia Senatului denotă "lipsă de responsabilitate".
"Anticipez o reacţie a Bruxelles-ului şi a UE în legătură cu sistemul anticorupţie din România şi că această reacţie se va referi nu numai la o chestiune de percepţie, de imagine, ci şi la o serie de limitări în ceea ce priveşte inclusiv accesul României la fonduri europene", a comentat Diaconescu.
"Anticipez o reacţie a UE în legătură cu sistemul anticorupţie din România.", CRISTIAN DIACONESCU, preşedinte de onoare al UNPR