Ministrul Culturii: ”Declararea zilei lui Eminescu drept Ziua Culturii Naţionale este o reverenţă”

Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, a declarat astăzi că legea prin care aniversarea naşterii lui Mihai Eminescu a devenit Ziua Culturii Naţionale este „o reverenţă în faţa a ceea ce este bun, frumos şi nobil”, potrivit unui comunicat al ministerului.

Alegerea datei de 15 ianuarie drept Ziua Culturii Naţionale este o iniţiativă a Academiei Române. Ulterior Senatul și Camera Deputaţilor au aprobat o lege în acest sens, promulgată de preşedintele Traian Băsescu, pe 6 decembrie 2010. Potrivit Agerpres, instituţiile publice sunt obligate să promoveze ziua de 15 ianuarie prin evenimente dedicate. Ministerul Culturii a anunţat că va publica anual un ghid de sugestii în acest sens pentru instituţiile de cultură. „În acest an, dat fiind timpul foarte scurt de la instituirea legii, Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional a permis instituţiilor din subordine să marcheze evenimentul prin iniţiative proprii, urmând ca de anul viitor să se stabilească o tematică generală, precum şi concursuri de proiecte la care să participe cât mai mulţi artişti şi oameni de cultură”, precizează comunicatul Ministerului Culturii. Băsescu: Eminescu, un reper incontestabil Într-un mesaj transmis cu prilejul Zilei Culturii Naţionale, postat astăzi pe site-ul Administrației Prezidențiale, Train Băsescu spune că Mihai Eminescu este ”un reper incontestabil pentru cultura românească”.

„Ziua Culturii Naţionale ne aminteşte că avem un capital însemnat pe care România îl poate utiliza în afirmarea valorilor sale. Cultura şi educaţia clădesc deopotrivă o naţiune puternică şi demnă. Avem o datorie comună faţă de cultura română, faţă de valorile care ne-au format şi pe care trebuie să le transmitem generaţiilor viitoare”, spune președintele. „Astăzi, mai mult ca oricând, în diversitatea culturii europene, România trebuie să pună în valoare creaţia marilor săi clasici, a tuturor celor care au contribuit şi continuă să contribuie la expresia identităţii poporului român”, adaugă şeful statului.„Mihai Eminescu, 'omul deplin al culturii române' aşa cum ni-l înfăţişează Constantin Noica, rămâne un reper incontestabil pentru reuşita de a îmbina efortul de recuperare a tradiţiei cu necesara deschidere spre modernitate”, mai spune preşedintele Băsescu în mesajul său. Agenda evenimentelor dedicate lui Eminescu Reprezentanţii ministerului vor depune astăzi flori la monumentul lui Mihai Eminescu din faţa Ateneului Român din Bucureşti şi la mormântul poetului din Cimitirul Bellu. În Capitală va avea loc și Gala Tinerilor Scriitori/Cartea de poezie a anului 2010 şi vor fi decernate premii tinerilor scriitori afirmaţi în anul 2010. La Botoşani, în perioada 13-16 ianuarie, se sărbătoresc Zilele Eminescu, ediţia a 42-a. La acest eveniment, preşedintele Uniunii Scriitorilor din România, Nicolae Manolescu, va decerna Premiul Naţional de Poezie „Mihai Eminescu” - Opera Omnia. La Ploieşti, va avea loc un spectacol de muzică şi poezie românească la care au fost invitaţi artişti, oameni de cultură, oficialităţi. În diaspora, cei 161 de ani trecuți de la nașterea poetului Mihai Eminescu vor fi aniversați printr-o serată literară, cu versurile poetului, la Madrid.