Decizii ale Guvernului. S-au găsit bani pentru indemnizațiile mamelor. Planul de adoptare a euro se menține

Intrarea în zona euro, îmbunătățirea condițiilor de detenție, accesul mijloacelor de transport pe Aeroportul „Henri Coandă” și schimbarea sistemului de învățământ au fost ieri pe agenda Executivului

O temă fierbinte în Guvern a fost până acum găsirea fondurilor pentru plata indemnizațiilor pentru mame. Ieri, ministrul Finanţelor, Anca Dragu, a anunțat că Guvernul va avea în vedere la rectificarea bugetară redistribuirea fondurilor necesare plăţii indemnizaţiilor pentru mame. Tot ieri a fost încheiat un memorandum privind calendarul măsurilor ce trebuie luate pentru îmbunătățirea condițiilor de detenție.

Fonduri pentru concediul maternal

Banii pentru creșterea indemnizațiilor mamelor vor fi alocați la viitoarea rectificare bugetară, a anunțat, ieri, ministrul Finanțelor, Anca Dragu. „În contextul rectificării, vom face redistribuirea fondurilor existente la acel moment, în funcție de evoluția economiei (...) trebuie să urmărim evoluția veniturilor pentru următoarele luni și, desigur, să avem în vedere această redistribuire de fonduri”, a precizat Anca Dragu. Legea privind indemnizația pentru mame a fost adoptată de Camera Deputaților la finalul lunii martie și promulgată de președintele Klaus Iohannis la data de 18 aprilie.

Defi citul „va devia” de la ruta stabilită

Executivul a adoptat, ieri, prin memorandum, programul de convergență pentru perioada 2016 – 2019. Angajamentul de adoptare a euro a fost menținut, o dată certă urmând să fie stabilită „după realizarea unui calendar de trecere la moneda euro, care va fi finalizat până la următoarea ediție a programului de convergență”, scrie în comunicatul Executivului. Creșterea economică prognozată în program este de 4,2% în 2016 și de 4,3% în 2017. „Prin actuala planificare bugetară națională estimăm că deficitul bugetar nu va depăși rata de referință de 3% din PIB în 2016 și 2017”, a mai comunicat Executivul. Totuși, Guvernul se așteaptă la „devierea de la ținta privind obiectivul pe termen mediu în 2016 și 2017, ca urmare a măsurilor din noul Cod fiscal și a majorărilor salariale aprobate în cursul anului 2015”.

Condiții mai bune de detenție

Ieri a fost aprobat și memorandumul privind calendarul măsurilor pentru îmbunătățirea condițiilor de detenție. „Valoarea totală estimată pentru punerea în aplicare a Calendarului de măsuri, pentru perioada 2016-2023, este de 838,45 milioane euro, investiție distribuită între Administrația Națională a Penitenciarelor – 740,23 milioane euro, Direcția Națională de Probațiune – 21,47 milioane euro și Ministerul Afacerilor Interne – 76,73 milioane euro”, scrie în comunicatul Executivului. Documentul precizează că „Administrația Națională a Penitenciarelor urmează să creeze 10.895 de locuri noi de cazare și să modernizeze un număr de 1.651 locuri de cazare, până în anul 2023”. De asemenea, Ministerul Afacerilor de Interne, prin Inspectoratul General al Poliției Române, urmează să creeze 1769 de locuri noi de cazare și să renoveze 283 de locuri de cazare, până în 2020.

Noi reguli pentru taxiuri

Dacă acum au acces pe aeroport doar taxiurile cu o capacitate de transport a bagajelor de minimum 500 de litri, ieri Guvernul a eliminat prin ordonanță de urgență această prevedere. Asta în condițiile în care prevederile legislației de acum restricționează accesul pe aeroport, în special pentru taxiurile care funcționează cu combustibil GPL, rezervorul fiind montat în portbagaj, ceea ce limitează capacitatea acestuia. Tot ieri, Guvernul a decis să introducă noi măsuri de securitate după evenimentele din luna martie, care au avut loc pe aeroportul din Bruxelles. „Una dintre acestea se referă la emiterea unor permise de acces în zona de preluare a pasagerilor de la aeroport pentru taximetriști”, a comunicat Executivul.

Învățământ adaptat pieței muncii

Guvernul a adoptat ieri și „Strategia educației și formării profesionale din România pentru perioada 2016-2020”. Aceasta se va concentra pe câteva obiective specifice. Primele obiective vizează creșterea ratei de ocupare a tinerilor și creșterea ponderii elevilor cuprinși în învățământul profesional și tehnic. Guvernul are în vedere și reducerea abandonului școlar și creșterea promovabilității examenului de bacalaureat de către absolvenții acestei forme de învățământ, precum și creșterea participării adulților la învățământ pe tot parcursul vieții.