Parlamentul European ar putea adopta săptămâna aceasta nouă legislație asupra modului în care țările UE pot interzice cultivarea plantelor modificate genetic. În săptămânile următoare, legea va fi aprobată și de către ministerele europene și apoi va intra în vigoare, potrivit unui comunicat Green Peace.
„Greenpeace își exprimă îngrijorarea cu privire la companiile de biotehnologie care au un rol central în cadrul procesului de interzicere și asupra altor puncte slabe din cadrul legislației”, scrie în comunicat, în care sunt explicate și posibilele consecințe.
Noua lege completează Directiva 2001/18 asupra eliberării intenționate în mediul înconjurător a organismelor modificate genetic (OMG). Țările au la dispoziție două opțiuni pentru a restricționa sau interzice cultivarea de plante modificate genetic pe întreg cuprinsul teritoriilor lor sau parțial:
1. O companie care solicită eliberarea unei autorizații pentru cultivarea de OMG poate primi o solicitare de la guverne pentru excluderea teritoriilor lor din zona geografică acoperită de autorizație. Solicitarea va trebui trimisă în termen de 45 de zile de la publicarea raportului de evaluare a siguranței, condus de Autoritatea Europeană pentru Siguranță Alimentară (EFSA).
Cu toate acestea, compania care dorește să obțină autorizația poate refuza cererea.
2. În schimb, guvernele pot decide să interzică cultivarea pe teritoriul național a unei singure culturi modificată genetic sau a unui grup de culturi modificate genetic, definit de cultura în sine (de exemplu, porumb) sau trăsătură (de exemplu, rezistența la ierbicide). Interdicția va trebui să se bazeze pe motive precum: obiective de politică de mediu; planuri de țară și planuri care privesc dezvoltarea orașelor; folosirea terenurilor; impacturi socio-economice; evitarea prezenței OMG-urilor în alte produse; obiective de politică agricolă; politici publice.
Prima opțiune, cea în care guvernele negociază direct cu companiile, a fost introdusă în urma unui puternic lobby din partea guvernului britanic. Această opțiune le surâde companiilor producătoare de OMG-uri pentru că descurajează interzicerea culturilor de OMG la nivel național.
În urma adoptării noii legi, se așteaptă ca anumite țări, în special cele unde culturile de OMG-uri sunt interzise în prezent să mențină acest statut (de exemplu: Austria, Franța, Grecia, Ungaria, Italia, Germania, Polonia, Bulgaria și Luxemburg). Rămâne de văzut dacă acest lucru se va face prin instaurarea unor interdicții la nivel național sau dacă guvernele vor prefera să negocieze cu companiile pentru excluderea teritoriilor lor din zona geografică pentru care se depun cereri de autorizare a culturilor.
Neajunsurile noii legi care permite renunțarea la OMG-uri
Noua lege nu va oferi țărilor un drept solid din punct de vedere legal de a interzice culturile modificate genetic, pentru că împiedică guvernele UE să folosească în preocupările de mediu ca justificare pentru interdicția la nivel național, consideră repreznetanții Green Peace.
Excluderea „preocupărilor de mediu” din lista de motive pentru a interzice culturile MG va avea consecințe grave. Tratatele UE îngreunează foarte mult posibilitatea ca țările să restricționeze circulația bunurilor pe piața internă, din alte motive decât cele legate de siguranța mediului și a sănătății. În mod evident, interzicerea cultivării de OMG-uri ar limita circulația acestor produse MG și astfel ar crea neliniști interne legate de piață, de vreme ce interzicerea nu s-ar baza pe motive de protecție a mediului.