Curtea Constituţională din Germania a decis vineri că o lege care acorda acces sistematic agențiilor de securitate la baza de date centralizată este parțial ilegală.
Judecătorii au spus că legea trebuie acum revizuită
La începutul acestui an, aceeași instanță a decis că poliția germană are prea mult acces la datele personale online
Curtea a decis deja în 2013 că baza de date este legală, dar a cerut revizuirea legii pentru a preveni mai multe părți neconstituționale.
Cu toate acestea, hotărârea de vineri s-a axat pe o dispoziție introdusă în timpul reformei anterioare, în special un paragraf care a permis „utilizarea extinsă a datelor referitoare la proiect”.
Măsura a permis utilizarea sistematică a interogărilor de căutare pentru a stabili conexiuni încrucișate între datele stocate pentru a obține noi informații despre suspecți.
Pentru ca acest lucru să fie permis, trebuie să existe o „suspiciune solidă” pentru urmărirea penală și abia atunci se poate crea o „înregistrare faptică condensată”.
Curtea și-a susținut dreptul fundamental la autodeterminare informațională
În Germania, potrivit dw, aceasta este definită ca „autoritatea individului de a se decide pe sine, pe baza ideii de autodeterminare, când și în ce limite informațiile despre viața sa privată ar trebui comunicate altora”. Un act pe care aproape nimeni nu-l mai respectă, ca dovadă şi situaţia celor mai mari companii de socializare care stochează datele fără acordul utilizatorrului de pe platforma online.