Decizie în premieră la BNR. Măsura la care nu a mai apelat până acum

În urma unei ședințe de urgență desfășurată vineri după-amiază, Banca Națională a României (BNR) a anunțat deciziile luate pentru viitor, unele dintre ele fiind luate în premieră în România.

 

Astfel, BNR caută soluții pentru salvarea economiei României, greu încercate în această perioadă. Leul s-a depreciat puternic în ultimele zile, multe afaceri s-au închis, iar perspectivele care se întrezăresc nu sunt dintre cele mai bune.

Tocmai de aceea, Banca Națională a decis să intervină și să aducă niște modificări în politica monetară. Astfel, rata dobânzii de politică monetară a fost redusă cu jumătate de punct procentual, de la 2,5%, la 2%. Măsura se va aplica de luni, 23 martie.

Mai mult, BNR a lansat, în premieră, o măsură de relaxare cantitivă, adică să cumpere titlturi de stat în lei de pe piața secundară, tocmai pentru a asigura lichiditate în sistemul bancar. Mai mult, prin această decizie, scad costurile de finanțare în piața primară, adică inclusiv la împrumuturile pe care le ia statul.

Achiziția de titluri de stat este o măsură de relaxare cantitativă la care BNR n-a mai apelat niciodată până acum.

Iată toate deciziile luate de Consiliul de administrație al BNR în plină pandemie de coronavirus:

Reducerea ratei dobânzii de politică monetară cu 0,50 puncte procentuale, de la 2,5%, la 2% începând cu data de 23 martie 2020;

Îngustarea coridorului simetric format de ratele dobânzilor facilităților permanente în jurul ratei dobânzii de politică monetară la ±0,5 puncte procentuale de la ±1 punct procentual Furnizarea de lichiditate instituțiilor de credit prin intermediul operațiunilor repo (operațiuni revesibile cu titluri de stat) în vederea asigurării funcționării fluente a pieței monetare și a altor segmente ale pieței financiare;

Cumpărarea de titluri de stat în lei de pe piața secundară în vederea consolidării lichidității structurale din sistemul bancar care să contribuie la finanțarea în bune condiții a economiei reale și a sectorului public În funcție de evoluția situației, Consiliul de administrație este pregătit să decidă și reducerea ratei rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei și a celei aplicabile pasivelor în valută ale instituțiilor de credit.

De precizat că decizia BNR e în linie cu ce au făcut și celelalte bănci centrale ale lumii. FED – rezerva Federală din SUA – a dus, spre exemplu, dobânda de politică monetară la zero. Numai că America e mare și-și permite astfel de relaxări cantitative. Dar și decizia BNR urmează aceeași direcție, scrie playtech.ro.