Judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) au hotărât că medicii angajați cu contract de muncă în spitalele din sistemul public de sănătate nu pot să primească plăți suplimentare sau donații, chiar dacă pacienții au dreptul să-i recompenseze pe doctorii sau spitalele în care au fost tratați.
În condițiile în care Legea drepturilor pacientului prevede că aceștia pot oferi astfel de „mulțumiri“, magistrații au subliniat că, legislația în vigoare interzice angajaților din spitalele de stat să le primească!
„Chiar dacă se admite existența unui drept al medicului de a primi plăți suplimentare sau donații, corelativ dreptului pacientului de a oferi angajaților sau unității unde a fost îngrijit plăți suplimentare ori donații, cu respectarea legii, este evident că «respectarea legii» se referă atât la respectarea legii de «pacient», cât și la respectarea legii de «angajații unității», atunci când, pe de o parte, pacientul oferă plăți suplimentare sau donații, iar, pe de altă parte, «angajații» unității medicale primesc aceste plăți suplimentare sau donații. Este posibil ca pacientul să ofere plăți suplimentare sau donații, cu respectarea legii (împrejurare care poate fi de natură să excludă orice răspundere penală), însă primirea acestora să nu se facă de către «angajați» cu respectarea legii deoarece chiar legea interzice primirea unor plăți suplimentare sau donații de către aceștia din urmă“, explică judecătorii în decizia ICCJ nr. 19 din 4 iunie 2015 care a fost publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 590 din 5 august, și care este obligatorie pentru toate instanțele din România.
Magistrații de la Înalta Curte de Casație și Justiție au ținut cont și de o decizie dată anul trecut în decembrie conform căreia, medicii angajați în spitalele de stat au calitatea de funcționari publici, în sensul legii penale, astfel că pot fi cercetați și pedepsiți pentru luare de mită și/sau primirea de foloase necuvenite.
„În măsura în care prin Decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție nr. 26/HP din data de 3 decembrie 2014 (...) s-a statuat că «medicul (angajat cu contract de muncă într-o unitate spitalicească din sistemul public de sănătate are calitatea de funcționar public în accepțiunea dispozițiilor art. 175 alin. (1) lit. b) teza a II-a din Codul Penal»), se deduce consecința juridică potrivit căreia medicul care are calitatea de funcționar public (angajat al unei unități spitalicești din sistemul public de sănătate) nu poate primi plăți suplimentare sau donații de la pacienți, în condițiile art. 34 alin. (2) din Legea drepturilor pacientului nr. 46/2003", se mai arată în Decizia nr. 19/2015.
Din momentul publicării în Monitorul Oficial, deciziile Înaltei Curți de Casație și Justiție devin obligatorii pentru toate instanțele.