Decizie cu impact DEVASTATOR în economie

Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) afirmă că eliminarea din legislaţie a prevederii prin care IMM-urile beneficiau de reduceri cu 50% la procedurile de atribuire a contractelor de achiziţii publice va avea “un impact devastator în economie” şi solicită repararea imediată a acestei injustiţii făcute companiilor mici şi mijlocii şi capitalului autohton.

“Nu suntem de acord în niciun fel cu soluţia adoptată de guvern şi solicităm public repararea imediată a acestei injustiţii făcute companiilor mici si mijlocii şi capitalului autohton. Ordonanţa adoptată astăzi (ieri, în şedinţa de Guvern – n.red.), fără măsuri de siguranţă şi protecţie a IMM-urilor, va avea un impact devastator în economie, IMM-urile fiind excluse cu totul de la achiziţiile publice”, a declarat Florin Jianu, preşedintele CNIPMMR, într-un comunicat transmis ieri Agerpres.

Acesta a precizat că s-a opus “vehement” eliminării acestei prevederi care sprijinea în mod direct IMM-urile la achiziţii publice încă din perioada în care era ministru delegat pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii, Mediul de Afaceri şi Turism. 

“Cunosc foarte bine acest dosar, ca ministru opunându-mă vehement eliminării acestei prevederi care sprijinea în mod direct IMM-urile la achiziţii publice prin reducerea cu 50% a nivelului impus privind cifra de afaceri, garanţiilor solicitate sau a garanţiilor de bună execuţie. Comisia Europeană a ridicat problema unei discriminări pozitive a IMM-urilor, în sensul ca pentru acelaşi contract, se solicitau două tipuri de garanţii, un nivel de garanţie pentru o companie mare şi un nivel de garanţie redus la jumătate pentru un IMM. Soluţia pe care am identificat-o şi pe care Comisia Europeană o acceptase a fost aceea a reducerii nivelului garanţiei la 50% pentru toţi operatorii, atât pentru IMM-uri, cât şi pentru companiile mari. În acest fel eliminăm discriminarea pozitivă, dar în acelaşi timp menţinem un nivel scăzut şi accesibil IMM-urilor pentru care licitaţiile publice reprezintă un balon de oxigen pentru desfăşurarea activităţii, ştiut fiind faptul că la nivel global, statul este cel mai mare contractor”, explică Jianu. 

Prin intermediul unei Ordonanţe de Urgenţă, Guvernul României a abrogat ieri dispoziţiile alin. (2) al articolului 16 din Legea nr. 346/2004 privind stimularea înfiinţării şi dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii, cu modificările şi completările ulterioare, care dispuneau că “Întreprinderile mici şi mijlocii beneficiază de reduceri cu 50 % pentru criteriile legate de cifra de afaceri, de garanţia pentru participare şi de garanţia de bună execuţie, cerute în achiziţiile publice de produse, lucrări şi servicii”. 

Motivarea Guvernului a fost că măsura a fost sesizată de Comisia Europeană ca fiind neconformă cu legislaţia europeană, deoarece discriminează operatorii economici care nu se încadrează în categoria IMM-urilor.