BNR a convenit ieri, în premieră, cu băncile, asupra unor soluții pentru cei cu credite în franci. Ofertele unora dintre creditori au fost deja acceptate de clienți, în timp ce altele se dovedesc de-a dreptul dezavantajoase
După ce cotația leului în raport cu francul a crescut cu aproape un leu (84 de bani) în șapte ședințe de tranzacționare, moneda elvețiană a scăzut în ritm alert. Ieri, cursul a scăzut de la 4,33 la 4,27 lei/franc. De altfel, analiștii financiari anticipau că, după ce a scăzut brusc pe 15 ianuarie, leul va reveni. Claudiu Cazacu, analistul șef al X – Trade Brokers spune că mai este loc de creștere a leului, în special datorită măsurilor luate de Banca Națională a Elveției. „Mă aștept să se ajungă chiar la 4,1 lei/franc”, a comentat pentru EVZ Claudiu Cazacu. Cu toate astea, ar putea fi doar o revenire temporară, avertizează analistul.
30% dintre clienții OTP au acceptat oferta
Mai multe bănci au anunțat că sunt pregătite cu soluții pentru toți clienții proprii cu credite în franci. Astfel, clienții OTP și cei ai Millenium Bank pot solicita scăderea dobânzii cu 1,5 puncte, o perioadă de trei luni, cu condiția ca cererile în acest sens să fie depuse până pe 27 februarie. „Soluția oferită de OTP Bank chiar de a doua zi după decizia Băncii Naționale a Elveției a fost agreată până în acest moment de peste 30% dintre clienții băncii cu credite în franci. OTP Bank face eforturi pentru dezvoltarea unor măsuri alternative suplimentare, astfel încat clienții să aibă posibilitatea de a alege varianta optimă. Soluțiile pe care le vizăm urmăresc să conducă la o valoare a ratei lunare, exprimată în lei, care pentru ma joritatea clienților să fie similară ratei din decembrie 2014”, au declarat reprezentanții băncii pentru EVZ. Revenirea la nivelul ratelor din decembrie 2014 este și principala variantă sugerată ieri de BNR, care a avut o primă întâlnire cu șefii băncilor care au dat credite în franci.
Banca Transilvania
De asemenea, Volksbank a oferit clienților cu credite posibilitatea de a converti franci în lei, la casieria băncii, la un curs de 3,8 lei/franc, timp de trei luni, pentru plata ratei. Volksbank a fost preluată de Banca Transilvania. Aceasta din urmă anunțase de câteva luni că pregătește o conversie a creditelor din franci în lei, în termeni avantajoși pentru clienți. Banca Transilvania a primit deja de la Consiliul Concurenței avizul pentru a putea ajuta clienții Volksbank, din aprilie, așa că după ce vor beneficia de oferta Volksbank, aceștia ar putea primi noi avantaje. Totodată, Bancpost a scăzut dobânda tuturor creditelor cu 0,8 puncte, „până la următoarea modificare a dobânzii”, adică o perioadă de câteva luni.
Variante păguboase
Alte bănci au propus soluții individuale, din care unele sunt net păguboase. De exemplu, una din bănci a oferit unei cliente varianta de a converti creditul din franci în lei, la un curs cu 4 bani mai mic decât cel afișat de BNR, după cum ne-a comunicat aceasta. Cum cursul a scăzut continuu în ultimele zile, oferta s-ar fi dovedit una destul de păguboasă.
Primele soluții din partea BNR
Ieri a avut loc la BNR o primă întâlnire care a reunit toți actorii direct implicați în problema creditelor în franci: conducerea Băncii Naționale, șefii băncilor comerciale care au acordat credite în franci și membrii Asociației Române a Băncilor. În comunicatul emis în urma întâlnirii, BNR precizează: „nu există o singură situație general valabilă care să reclame o singură abordare general valabilă”. În schimb, recomandă băncilor soluții ce pot fi luate în urma negocierilor individuale cu clienții care să conducă la:
● menținerea ratelor lunare în lei aferente creditelor în franci elvețieni la un nivel apropiat celui din luna decembrie 2014;
● posibilitatea de a converti creditele în lei la cursul zilei, cumulat cu acordarea unui discount privind cuantumul serviciului datoriei;
● reducerea temporară a ratei dobânzii. BNR reamintește ca ultimă variantă și creditul fiscal facilitat de Guvern prin Ordonanța 46/2014 („Electorata”).