Decizia șocantă a lui Tăriceanu. Tema, moțiunea și guvernarea
- Mihnea Talau
- 1 octombrie 2019, 18:06
Parlamentarii ALDE vor vota moținea de cenzură dar partidul nu va intra la guvernare, a afimat marți președintele formațiunii politice, Călin Popescu-Tăriceanu. El a mai spus că liberalii vor trebui să formeze un executiv minoritar.
„Nu vom intra la guvernare. Probabil că PNL va trebui să facă un guvern minoritar şi sigur că vor trebui să aibă loc discuţii cu privire la ceea ce se angajează în continuare acest guvern care va trebui să primească votul în Parlament. (...) I-am rugat pe colegii mei să reflecteze la modul foarte serios cu privire la condiţiile pe care noi le vom solicita de la viitorul guvern care va veni în Parlament să obţină votul de încredere", a spus Tăriceanu, la finalul ședinței Biroului Politic Central al ALDE.
El a subliniat că, din punct de vedere al ALDE, „nu este realist scenariul unui guvern PSD - ALDE - PRO România”.
Potrivit lui Tăriceanu, parlamentarii nu vor agrea o formulă care să conducă la alegeri anticipate.
„Există, în momentul de faţă, totuşi, o anumită configuraţie a Parlamentului, rezultată din alegerile din 2016, dar în acelaşi timp există şi o realitate politică, care s-a schimbat faţă de cea din alegerile din 2016 şi care nu mai corespunde cu ceea ce avem ca raporturi între diferitele partide în Parlament. Atâta vreme cât există o nemulţumire publică foarte amplă, e bine să dăm posibilitatea democratic, unii dintre noi să ne dăm la o parte, şi să permitem celor care doresc să îşi asume această responsabilitate în mod democratic să o facă”, a mai afirmat Tăriceanu,
Liderul ALDE a reamintit că i-a cerut, în cursul lunii august, premierului Dăncilă „o resetare" a coaliţiei şi Guvernului, dar „răspunsurile neconvingătoare” au condus la ieşirea ALDE de la guvernare.
„În momentul în care ai indicii solide că nu ai susţinerea necesară pentru a continua guvernarea, cum se întâmplă în acest moment - peste 70% din populaţie consideră că direcţia în care merge ţara este una greşită -, democratic este să te dai la o parte şi să creezi posibilitatea unei noi formule democratice, care, sigur, se poate agrega în Parlament, pentru constituirea unei majorităţi şi a unui nou guvern”, a conchis Călin Popescu-Tăriceanu, potrivit Agerpres.