Decizia MApN în cazul arhivei fostei Securități a fost anunțată de oficiali ai Armatei României, după criticile aduse de trei cercetători CNSAS, Mihai Demetriade, Mădălin Hodor și Andrei Ursu. Surprinzător, în comunicatul MApN se arată că șeful CNSAS s-a întâlnit cu ministrul apărării, Nicolae Ciucă, înainte de apariția protestului public al celor trei cercetători. Cei doi oficiali au stabilit cum vor proceda în cazul documentelor secrete a căror dezvăluire ar putea a duce atingere securității naționale
Decizia MApN în cazul arhivei fostei Securități a fost anunțată de oficiali ai Armatei României. Conducerea MApN și cea a CNSAS au stabilit constituirea unei comisii paritare mixte privind accesul la propriul dosar și deconspirarea Securității.
„Această comisie, formată din specialiști ai celor două instituții, urmează să stabilească un grafic de consultare și analiză a documentelor a căror dezvăluire ar putea aduce atingere securității naționale și vor decide cu privire la caracterul și destinația acestor documente”, a precizat MApN.
Explicațiile legate de fosta arhivă a Securității făcute, luni, de MApN survin pe fondul criticilor aduse, sâmbătă, de trei cercetători CNSAS, Mihai Demetriade, Mădălin Hodor și Andrei Ursu, fiul disidentului Gheorghe Ursu.
Cei trei i-au cerut ministrului apărării naționale, Nicolae Ciucă, într-o scrisoare deschisă, să ia o „decizie urgentă” de restituire a tuturor documentelor aparținând fostei Securități.
Cercetătorii acuză o lipsă de voință a MApN în a restitui in integrum arhivele „capturate în contextul Revoluției române”.
„Deținerea împotriva legii si în secret a acestor dosare prejudiciază nu numai procesul de decomunizare și deconspirarea Securității. Ea obstrucționează justiția în mod inechivoc, încălcând drepturile fundamentale ale victimelor și ale urmașilor acestora”, se arată în scrisoarea deschisă.
Decizia MApN în cazul arhivei fostei Securități
Pe fondul acestei dispute, MApN a transmis, luni, că „în anul 2006, toate documentele care privesc fosta securitate din arhiva Ministerului Apărării Naționale au fost predate Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS), cu excepția celor a căror dezvăluire ar putea aduce atingere securității naționale, în conformitate cu prevederile Hotărârii CSAT nr. 60/2006”.
Mai mult decât atât, MApN a subliniat că, înainte de inițiativa celor trei cercetători, ministrul apărării nationale, Nicolae Ciucă, și președintele CNSAS, Constantin Buchet, s-au întâlnit și au stabilit „constituire a unei comisii paritare mixte MApN-CNSAS” care să studieze acele documente secrete ce conțin informații privitoare la siguranța și integritatea României.
Mai ales că unele informații din respectivele dosare nu pot fi divulgate deoarece ar putea aduce atingere securității naționale.
Comisie paritară mixtă MApN-CNSAS pentru analiza documentelor care țin de siguranța națională
„În data de 22 februarie 2021, ministrul apărării naționale Nicolae-Ionel Ciucă și specialiști din instituție au avut o întrevedere cu o delegație a Colegiului CNSAS, condusă de președintele Constantin Buchet, în acord cu cooperarea instituțională permanentă care a existat încă de la înființarea CNSAS”, se arată în comunicatul MApN.
În urma discuțiilor, la nivelul MApN se derulează în prezent etapele procedurale de constituire a unei comisii paritare mixte MApN-CNSAS, în conformitate OUG 24/2008 privind accesul la propriul dosar și deconspirarea Securității, precizează aceeași sursă.
Oficialii MApN au mai transmis că „această comisie, formată din specialiști ai celor două instituții, urmează să stabilească un grafic de consultare și analiză a documentelor a căror dezvăluire ar putea aduce atingere securității naționale și vor decide cu privire la caracterul și destinația acestor documente, în conformitate cu prevederile art. 2 al Hotărârii CSAT nr. 60/2006 și prevederilor OUG 24/2008”.
Cadrul legal de predare a documentelor din arhiva fostei Securități
Referitor la cadrul legal și la documentele exceptate la predarea către CNSAS, MApN arată:
„Documentele din arhiva fostei Securități care au fost primite în custodie de MApN după luna ianuarie a anului 1990 au fost predate, în anul 2006, cu excepțiile prevăzute de cadrul legislativ, către Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității, în baza HG nr.731/07.06.2006 privind preluarea în gestiune de către Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității a arhivei deținute anterior de fostele organe de securitate, ale Hotărârii Consiliului Suprem de Apărare a Țării nr. 60/17.04.2006, ale Hotărârii Consiliului Suprem de Apărare a Țării nr.130/28.08.2006 și ale Protocolului încheiat între Ministerul Apărării Naționale și Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității”.