Legea dublării alocațiilor copiilor, decisă în Parlament în 2019, marchează un nou episod din seria numeroaselor dispute care o însoțesc în contextul pandemie.
Președintele Klaus Iohannis a trimis Parlamentului pentru reexaminare legea care respinge ordonanța de urgență prin care a fost amânată dublarea alocațiilor. În prezent este în vigoare o majorare a alocațiilor cu 20%. Legea a fost atacată și la CCR, însă cererea a fost respinsă.
Klaus Iohannis susține că „orice creștere cu impact pronunțat asupra cheltuielilor bugetare poate avea efectul unui derapaj din punct de vedere fiscal, cu importante consecințe asupra ratingului de țară, cu implicații economice negative și o afectare directă a stabilității economiei României, aspecte care, în cele din urmă, se pot reflecta în nivelul de trai al fiecărui individ.”
Guvernul a prevăzut o creștere etapizată a alocațiilor pentru copii, care ar urmă să fie dublate până în 2022, dar Parlamentul a respins actul normativ, păstrând în vigoare măsura de dublare a acestora.
Președintele menționează, în cererea de reexaminare, creșterea cheltuielilor cu pandemia de COVID-19, motiv pentru care „prioritățile de cheltuire a banului public trebuie să vizeze protejarea cetățenilor și a economiei”. „De aceea, este necesar ca procesul de legiferare să fie marcat de echilibru și responsabilitate în alocarea resurselor bugetare, susținut de un dialog deschis și eficient dintre executiv și legislativ”, mai spune Klaus Iohannis, citat de Digi24.
Creștere în 5 trepte
Joi, premierul Ludovic Orban a declarat că dublarea alocaţiilor pentru copii se va face ţinând cont de situaţia economică şi de încasările reale previzionate la bugetul de stat, adică în trepte, cu câte 20%, iar a doua creştere urmează de la 1 ianuarie.
“Am spus: dublăm alocaţiile, dar ţinând cont de situaţia economică şi de încasările reale pe care le previzionăm la bugetul de stat, adică o facem în 5 trepte, cu câte 20%, creşterea şi am şi făcut deja prima creştere şi a doua creştere urmează de la 1 ianuarie. Nu poţi să generezi cheltuieli fără să ai venituri”.
În luna decembrie a anului trecut, Camera Deputaţilor a votat, decizional, iniţiativa legislativă care prevede dublarea alocaţiei pentru copiii între 2 şi 18 ani, sumă care ajunge la 300 de lei, respectiv la 600 de lei pentru copiii cu handicap. În 14 ianuarie, preşedintele a promulgat legea.