Decizia care poate zgudui ANAF. Anunțul care va da fiori reci românilor
- Petrisor Cana
- 16 ianuarie 2020, 17:52
Fost ministru al Finanțelor, Daniel Dăianu, susține că digitalizarea Fiscului ar putea zgudui ANAF, dar ar avea un efect benefic pentru societatea românească. Președintele Consiliului Fiscal a declarat că, prin transparentizarea fluxurilor economice, ar fi clar cine nu plătește sau cât nu plătește și, astfel, ar fi bani pentru sănătate, asistență medicală etc.
Daniel Dăianu, fost ministru al Finanțelor, în perioada 1997-1998, a declarat că digitalizarea ANAF va arăta cine nu achită datoriile la stat. Actualul președinte al Consiliului Fiscal a adăugat, în cadrul unei conferințe de presă, că nu întâmplător s-a renunțat la un program cu Banca Mondială.
Dacă Fiscul va fi digitalizat, atunci s-ar transparentiza fluxurile economice și ar fi clar cine nu plătește sau cât nu plătește, reiese din declarațiile lui Daniel Dăianu, președintele Consiliului Fiscal, citat de HotNews.
Fostul ministru a precizat că, astfel, ar fi bani pentru sănătate, asistență medicală etc.
„Se poate colecta mai bine? Sigur, eu am convingerea că dacă vom digitaliza... și aș mai spune ceva. Nu întâmplător s-a renunțat la acel program (cu Banca Mondială n.r.) și nu s-a dorit. Există conivențe multiple. A face așa ceva introduce o transparetizare a fluxurilor economice și ți-e clar cine nu plătește și cât nu plătește. Nu se dorește așa ceva, așa cum nu cred că se dorește o transparentizare a funcționării sistemului nostru economic”, a spus Dăianu, într-o conferinţă de presă.
Academicianul a adăugat că digitalizarea este absolut necesară și „ea cred că va zgâlțâi nu numai ANAF și va fi bine pentru societatea românească”.
„Pe noi ar trebui să ne intereseze o colectare mai bună pentru că avem urgențe din punct de vedere macroeconomic. Există problema structurală pentru că avem o subfinanțare cronică a sănătății, a asistenței medicale, nu finanțăm cum trebuie construcția infrastructurii de bază. Nu trebuie să ne sprijinim doar pe fonduri europene. În primul rând să avem resurse autohtone. E problematica de ordin structural”, a mai spus Daniel Dăianu.