Omenirea mai are 10 ani la dispozitie pentru a diminua emisiile de gaze cu efect de sera. In caz contrar, din cauza incalzirii globale, anumite regiuni de pe planeta nu vor mai putea fi locuite, releva "The Times".
Avertismentul vine din partea oamenilor de stiinta care vor publica saptamana aceasta un nou raport al Comitetului Interguvernamental pentru Schimbari climatice.
Oamenii de stiinta care au analizat schimbarile climatice atrag atentia ca, daca emisiile de gaze cu efect de sera nu vor fi reduse, este putin probabil ca incalzirea globala sa mai poata fi tinuta sub control.
Raportul, la care au contribuit mii de specialisti din toata lumea, ar putea face referire la distrugerea padurii amazoniene, la migratia fortata a sute de milioane de oameni din regiunea ecuatoriala si la topirea ghetarilor.
In Europa, verile ar putea deveni insuportabil de calde, in special in Grecia, Spania sau Italia. De asemenea, Marea Britanie si tarile nordice s-ar putea confrunta cu veri secetoase si ierni furtunoase.
"Urmatorii 10 ani sunt cruciali. In aceasta perioada, emisiile de carbon trebuie reduse considerabil. Dupa 10 ani, aceasta misiune va deveni mult mai greu de indeplinit", a explicat Richard Betts, specialist in predictii referitoare la climat.
Autoreglarea ecosistemelor, in pericol Cea mai mare temere a specialistilor este ca temperaturile in crestere combinate cu nivelul emisiilor cu efect de sera vor duce la depasirea capacitatii de autoreglare a ecosistemelor.
Padurile si oceanele absorb aproape jumatate din cele 24 de miliarde de tone de dioxid de carbon rezultate anual in urma activitatilor umane. In lipsa acestui proces, temperatura medie globala ar fi deja cu cateva grade mai ridicata. Problema este ca, din cauza incalzirii globale, padurile si oceanele dau tot mai putin randament.
Specialistii sustin ca pragul schimbarilor climatice dezastruoase va fi atins in momentul in care nivelul emisiilor de dioxid de carbon va fi dublu comparativ cu cel natural.
Potrivit estimarilor, acest lucru ar urma sa se intample in 2040-2050. Totusi, daca se iau masuri urgente, nivelul acestor emisii ar putea fi mentinut sub pragul critic.