Decanul Baroului Alba, cercetat de DNA

Decanul Baroului Alba, Doina Scutea, a fost reţinută ieri de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), fiind acuzată complicitate la infracţiunea de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave. Magistraţii Curţii de de Apel Alba Iulia au decis însă azi-noapte, după cinci ore de audieri, cercetarea avocatei în stare de libertate.

"Curtea de Apel Alba Iulia a dispus cu privire la inculpată măsura de a nu părăsi ţara pentru o perioadă de 30 de zile şi i-a atras atenţia că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor care îi revin, se va institui faţă de aceasta măsura arestării preventive. Hotărârea Curţii de Apel Alba Iulia nu este definitivă, împotriva ei fiind declarat recurs. Competenţa de soluţionare a recursului revine Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie", a precizat purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel Alba Iulia, Cosmin Muntean.  În acelaşi caz este inculpat omul de afaceri Dorel Tamaş, care a devenit cunoscut la nivel naţional după ce a cumpărat hotelul Continental din Cluj Napoca. De altfel, tocmai tranzacţiile legate de acest hotel au dus acum la cercetarea celor doi. "La data de 14 mai 2008, inculpatul Tamaş Dorel Cristian, în calitate de administrator al SC Ardeleana SA, şi o societate comercială din Cluj Napoca a încheiat un antecontract de vânzare-cumpărare cu privire la vânzarea hotelului Continental din acelaşi oraş. Preţul tranzacţiei a fost stabilit la 10.000.000 euro, din care a fost achitată suma de 2.000.000 euro cu titlu de avans, diferenţa urmând a fi plătită la finalizarea vânzării. Cu această ocazie, Tamaş Dorel Cristian le-a ascuns viitorilor proprietari că, încă din anii 2011 şi 2003, faţă de imobilul ce făcea obiectul antecontractului au fost demarate proceduri de retrocedare în baza Legii nr.10/2001 de către Colegiul Reformat Debreţin şi separat de către Eparhia Reformată din Ardeal. În acest context, inculpata Scutea Doina a participat la negocierea contractului alături de Tamaş Dorel Cristian şi, în virtutea profesiei de avocat, le-a creat convingerea reprezentanţilor firmei ce se angajase să cumpere hotelul că imobilul nu are probleme juridice şi că aspectele consemnate în Cartea Funciară corespund situaţiei reale", se arată în rechizitoriul întocmit de procurorii DNA. Procurorii au menţionat că prejudiciul cauzat este de 2 milioane de euro, reprezentând suma achitată cu titlu de avans în baza antecontractului de vânzare-cumpărare.

Scutea a mai fost arestată o dată

În acest dosar penal, Dorel Tamaş este inculpat pentru efectuarea unor operaţiuni comerciale ilegale în urma cărora a intrat în posesia unor sume considerabile de bani, pe care le-a folosit în interes personal sau pentru funcţionarea SC Ardeleana SA. De altfel, pe 1 aprilie, la solicitarea procurorilor anticorupţie, Curtea de Apel Alba Iulia a dispus arestarea preventivă în lipsă a acestuia pe un termen de 30 de zile de la momentul prinderii inculpatului, care se pare că s-ar afla în Dubai D oina Scutea a mai fost reţinută şi arestată preventiv în noiembrie 2010, alături de alţi patru inculpaţi, printre care şi directorul executiv al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Alba, Anghel Ştefan Bogin. Ulterior, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus înlocuirea măsurii arestării preventive a inculpaţilor cu măsura preventivă a obligării de a nu părăsi localitatea de domiciliu pe o durată de 30 zile, măsură ce a fost prelungită ulterior. În februarie, procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată a decanului Baroului Alba pentru trafic de influenţă, tentativă la infracţiunea de înşelăciune, cu consecinţe deosebit de grave şi două infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată.