Ieri, Agenţia pentru Implementarea Programelor pentru IMM-uri a lansat atât programul pentru tineri întreprinzători, cât şi pe cel de sprijinire a femeilor antreprenor.
Interesul tinerilor care vor să intre în lumea afacerilor de a obține finanțarea nerambursabilă de la stat este mare. În prezent, sunt înscriși peste 870 de aplicanți în program, în condițiile în care autoritățile estimează că aproximativ 490 de tineri debutanți vor obține finanțarea nerambursabilă de 10.000 de euro, echivalentul în lei.
Mulţi potenţiali beneficiari au obţinut mai mult de 60 de puncte, punctajul minim. Organizarea a ridicat însă semne de întrebare. Astfel, ca să obţină un punctaj mare, proiectul trebuie derulat în mediul rural, să creeze patru locuri de muncă în producţie şi să folosească tehnologii moderne. Proiecte care prevăd înfiinţarea unor firme de consultanţă sau saloane de înfrumuseţare cu doar doi angajaţi au obţinut însă aproape punctajul maxim - 100 de puncte.
Totodată, aplicanți care nu au completat corespunzător fișa de înscriere au primit 90 de puncte. În această situație se află un tânăr debutant, care vrea să obțină fondurile guvernamentale pentru a dezvolta o firmă de pază și protecție, dar care a uitat să treacă județul în care își va construi afacerea. Cu toate acestea, în urma analizei datelor din sistemul informatic, el a primit 90 de puncte. Sesiunea se închide la epuizarea bugetului de 21 de milioane de lei, suma maximă ce poate fi obţinută fiind de 10.000 de euro. Finanţările se acordă pe principiul "primul venit, primul servit", criticat în cazul schemei de minimis pentru IMM, deoarece proiecte fezabile pot rămâne fără fonduri. "Cei care obţin 100 de puncte pot rămâne fără finanţare, dacă depun proiectul după cineva care a obţinut 60 de puncte", ne-a precizat Corina Constantin, consultant în management.