Oficialul american a declarat, într-un interviu acordat jurnalistului Dan Turturică, faptul că numirile în funcțiile de conducere ale serviciilor secrete privesc doar statul român, răspunzând astfel la întrebarea dacă SUA au fost înștiințate în prealabil de numirea lui Eduard Hellvig.
Dan Turturică: Ați fost informați în avans de numirea lui Eduard Hellvig în fruntea SRI?
Dean Thompson: Este o întrebare pe care am mai auzit-o. Cred că singurul lucru pe care este adecvat să îl spun este că numirile pentru astfel de posturi sunt chestiuni care privesc instituţiile de stat româneşti adecvate, nu SUA.
Dan Turturică: Totuşi, suntem parteneri strategici şi, aşa cum aţi menţionat, cooperarea în domeniul informaţiilor, al securităţii, este o componentă esențială a relației dintre țările noastre. Aţi fost informaţi în avans despre această numire? Au existat discuţii pe această temă?
Dean Thompson: Daţi-mi voie să spun că esențial este doar că aceste decizii aparţin şi trebuie să fie luate de instituţiile adecvate ale statului, în acest caz preşedintele, împreună cu Parlamentul. Nu voi comenta natura discuţiilor pe care le am cu reprezentanţi ai statului român, dar statul român este cel care are rolul de a lua aceste decizii.
Dan Turturică: SRI a fost una dintre instituțiile cheie care au zădărnicit acțiunile USL împotriva statului de drept în vara lui 2012. Astăzi, SRI este condus de unul dintre politicienii care au jucat un rol important în acele acțiuni. Vă îngrijorează acest lucru?
Dean Thompson: În 2012, SUA au făcut declaraţii şi au discutat despre factorii instituţionali implicaţi. Cred că România a parcurs un drum lung în ultimii trei ani şi voi lăsa chestiunea referitoare la desemnarea persoanelor pe anumite posturi, instituţiilor româneşti.
Citiți interviul integral pe blogul jurnalistului Dan Turturică.