Deadline pentru România: UE decide în 2 luni dacă suspendă plăţile pentru programe operaţionale

România trebuie să remedieze până la sfârşitul lunii iunie anumite deficienţe pentru a evita suspendarea plăţilor în cadrul a cinci programe operaţionale finanţate cu fonduri structurale şi de coeziune, a declarat, astăzi Leonard Orban, ministrul Afacerilor Europene.

Cele cinci programe operaţionale sunt POS Transport, de la Ministerul Transporturilor, POS Creşterea Competitivităţii Economice, de la Ministerul Economiei, POS Dezvoltarea Resurselor Umane, de la Ministerul Munci, POS Mediu, dela Ministerul Mediului, precum şi Programul Operaţional Regional, de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului.

"Avem termen ca până la sfârşitul lunii iunie să întreprindem anumite acţiuni, astfel încât să evităm suspendarea unor programe operaţionale", a sus Orban, citat de Agerpres.

El a arătat că, dacă nu se remediază problemele, România riscă să-i fie suspendate de la sfârşitul lunii iunie cele cinci programe operaţionale, unde se aplică în momentul de faţă corecţii financiare preventive. Suntem în linie cu angajamentele

Ministrul a susţinut, însă, că "lucrurile evoluează pozitiv". "Angajamentele pe care ni le-am luat sunt în stadiu avansat de îndeplinire şi sperăm că va fi evitat complet riscul de suspendare", a spus Orban.

Ministrul afacerilor europene a precizat că "sunt multe lucruri care trebuie să fie făcute: de la elemente legate de problematica achiziţiilor publice până la chestiuni ce ţin de implementarea unor recomandări făcute de misiunile de audit, atât ale Autorităţii române de audit, cât şi ale Comisiei Europene".

În cazul POS Transport, Orban a menţionat că trebuie remediate chestiunile legate de segregarea diferitelor funcţii în interiorul autorităţii de management în ceea ce priveşte verificarea corectitudinii achiziţiilor publice.

Aici, autorităţile române trebuie să aibă în vedere inclusiv verificările în ceea ce priveşte potenţialele conflicte de interese şi incompatibilităţi, precum şi chestiuni legate de modul în care se derulează programul operaţional.

Potrivit ministrului, România a transmis, până acum, la Comisia Europeană, cereri de rambursare echivalente cu circa 8,36% din fondurile structurale şi de coeziune alocate ţării, în exerciţiul financiar 2007-2013, autorităţile de la Bucureşti urmând să simplifice mai departe procesarea cererilor de rambursare. Fără personal contractual pe fonduri UE

Ministrul Afacerilor Europene a mai declarat că instituţia sa a renunţat la proiectul de act normativ care prevedea angajarea de personal contractual cu salarii de până la 10.000 de lei brut, la autorităţile de management al programelor structurale, urmând să se încerce realocarea posturilor existente la stat către acest domeniu.

"În ceea ce priveşte creşterea numărului de personal, vom merge pe o formulă obişnuită, vom creşte numărul de funcţionari publici angajaţi în structurile care gestionează fondurile comunitare, am renunţat la ideea de a veni cu personal contractual, pentru că această opţiune crea niţte dificultăţi şi vom merge e o suplimentare de personal cu funcţionari publici", a spus Orban.