DE VEGHE PRIN CÂRCIUMI: S? m?nânci ca un arab, s? bei ca un grec ?i s? sim?i ca un indian!

Arabii m?nânc? s?n?tos. Grecii beau ?i se distreaz? zgomotos. Indienii tr?iesc frumos. Alegerea apar?ine pofticio?ilor

Dac? întrebi zece români ce ?tiu ei despre buc?t?ria ar?beasc?, nou? dintre ei î?i vor spune invariabil ?aorma, falafel ?i kebab. Procentul se men?ine cam la fel ?i dac? vine vorba despre greci. Aici, tzatzikiul ?i musacaua sunt cuvintele de baz?. Cât despre gastronomia indian?, în afar? de faptul c? vaca nu e aliment pentru indieni ?i c? mâncarea lor e foarte picant?, restul r?mâne înv?luit în mister. Cu toate astea, în Capital? au ap?rut, în ultimii ani, puzderie de restaurante ar?be?ti, asiatice ?i câteva cu specific grecesc. Unele sunt deja repere pentru gurmanzii autohtoni. Incursiunea noastr? culinar? continu? cu trei cârciumi: una libanez?, alta greceasc? ?i a treia, indian?. Trei ??ri, tot atâtea culturi ?i sumedenie de arome ?i gusturi. Un mini-ghid de citit pe burta goal?! Kebeh ?i Makanek ca la Beirut Nu e capital? în Europa, unde s? nu g?se?ti, în topul restaurantelor, un „libanez”. Buc?t?ria lor cuprinde ingrediente ?i elemente din puzderia de semin?ii ?i religii din ?ara cedrilor. Am descins în cea mai veche cârciumioar? libanez?, de 19 ani în Bucure?ti, botezat?, cum altfel: Beirut. Zece mese cu 40 de locuri, pe Nicolae Racot?, nr. 3A. Un local f?r? fi?e, preferat de arabi ?i expa?i vestici, deopotriv? cu gurmanzii no?tri. .......................................................

  • DE VEGHE PRIN CARCIUMI. Mu?chi de vit? cu trufe, m?sline verzi pane ?i „Rulad? Tiraspol”!

„?i israelieni!”, se laud? Hassan Al Akhrass, cârciumar libanez cu cet??enie român?. Am ales, ca un arab respectabil, o sup? de linte cu crutoane de lipie ?i l?mâie, la 10 lei bolul. Cum alcoolul e prohibit la Hassan în pr?v?lie, înainte de Meze – antreurile tradi?ionale - se recomand? un ceai negru. Pe platou ai o expozi?ie: Homos – crema de n?ut cu past? de susan ?i ulei de m?sline cu muguri de pin, Tabouleh – salata de ro?ii tocate, cu mult p?trunjel ment? ?i l?mâie, Fatouche – cu salat? verde, ro?ii, castrave?i, ment? uscat?, crutoane de lipie ?i Sumak, un condiment 100% ar?besc, Falafel ?i Kebeh pr?jite- ni?te chiftele din carne de vit? cu grâu m?cinat, ambele servite cu Tarator – o past? de susan cu iaurt ?i exotica Babaganoush – o salat? de vinete cu ro?ii usturoi, ceap? ?i p?trunjel. 32 de lei, pentru doi in?i.

  • DE VEGHE PRIN CÂRCIUMI. Ra?? fiart? ?ase ore în untur?, tocan? de molu?te ?i caviar cu votc?!

Amortizezi papilele cu un nectar de guava la 12 lei litrul ?i intri în „problem?” cu un Ras asfour – vi?el cu sos de rodii, la 28 de lei. „Cartofi iu?i” merg bine pe lâng? Makanek - cârn?ciorii condimenta?i, la 18 lei por?ia. Asta dac? n-ai chef de Sambusek - pl?cin?ele cu brânz?, spanac sau carne sau Arays Kafta, lipia cu con?inut de oaie ?i vit? pus? pe gr?tar. De greu dai când vine Sish Taouk- ul – frig?ruile de pui sau marinate, la 28 de lei dou? ?epu?e. N-ai nevoie decât de gingii! Lovitura de gra?ie ?i-o d? Kafta, un mix de vit?/oaie tocat?, picant? ?i fript pe ?epu??, la 22 de lei. Ultima dorin?? ?i-o satisface Hassan cu o Ka?ta – o crem? de lapte, smântân?, ap? de trandafiri ?i banane. ?ukran! Adic?: „Mul?umim de mas?!”. Mâncarea noastr? e mai gustoas? ca la al?ii! Am deschis acum 19 ani ?i asta spune ceva... HASSAN AL AKHRASS, cârciumar libanez, cu cet??enie român? Kleftiko cu vin din Peloponez „Fere?te-te de greci chiar când î?i fac daruri!”, spune un dicton latin. Nu e cazul la Asteria, un restaurant medium- high, pe ?oseaua Pipera- Tunari, nr. 1, preferat la prânz de corporati?tii din zon?, seara de protipendada din Pipera, vinerea de animatorii de buzuki ?i în week-end de bucure?tenii famili?ti cu oare?ce stare. La „Steaua de mare”, cum se traduce numele cârciumii, n-ai cum s? debutezi decât cu un Tsipouro – rachiul din boasc? de struguri f?r? sâmburi, la nou? lei ?oiul. Stingi arsura esofagian? cu un Uro Pikilia, un platou de mizilicuri îngr?m?dite: Tirokafteri – o lingur? de brânz? fr?mântat? picant?, niscaiva Tarama – salat? de icre de hering, m?sline Kalamata iu?i, salat? de vinete tocat? mai mare, mixat? cu ceap? usturoi ?i ardei gras, ?i eternul tzatziki! Ba?ca o salat? greceasc? cu feta ?i de toate. 21 de lei s? deschiderea! Al?turi, doi urma?i de-ai lui Euclid se scotocesc de m?run?i? pentru ni?te dovlecei pane, crochete cu spanac ?i Bujurdi – o feta la cuptor, cu ro?ii ?i ardei, de loc din Peloponez. Plus un platou cu aterin? - hamsii cu l?mâie. Fiecare fel te cost? între 12 ?i 20 de lei. Dup? o deschidere a la Zorba „se merit?” un Lafazanis, un alb sec, tot din Peninsul?, cam ca un Reca?, la 55 de lei fiola! Numa’ bun pentru Kleftiko, ciol?nele de berbecu?, pr?jite în untur?, ?inute la bai? cu oregano ?i busuioc ?i date la cuptor, cu vinete, dovlecei, ardei capia ro?u, cartofi ?i usturoi, stropite cu vin.

  • DE VEGHE PRIN CÂRCIUMI. Coco?el de munte pitic pe sabie, miel bulg?resc ?i gula? cu p?linc? de pere

Ca s? nu te ia de la „linguric?” se cere un pahar de Agiorgitiko, un ro?u sec, la 75 de lei bateria. Cât dai, atâta face! De nu ?i-e greu, dup? un buzuki ?i dou? farfurii sparte, ca un grec dat naibii, mai ceri ?i o tipsie cu barbuni pr?ji?i, asezona?i cu ni?te sardine la gr?tar, la 43 de lei. ?i-?i mai tai grea?a cu un Lafazanis! Finalul, cataclismic, se cheam? Galacto bureko, o pl?cint? tradi?ional? cu umplutur? de gri?, ou? ?i lapte cu arom? de vanilie ?i l?mâie. Un crem?nit mai arhaic, la 15 lei bucata. Kaliorexi! Cum ar fi pe la noi: „Poft? mare!”. Am atras clien?ii prin autenticitatea ?i savoarea ingredientelor: ghimbir, cardamon sau ?ofran. Trufele sunt ieftine!” DOMNUL RAJ, indian din New Delhi, cârciumar în Bucure?ti Miel cu curry ?i pui în sos de mango La Karishma, pe Iancu C?pitanu, nr.36, lâng? Foi?orul de foc, enigmaticul domn Raj, patronul selectei locante, te îmbie cu mâncare din nordul Indiei. E iute, oare? S? spui înainte cât vrei s? te ard? pe limb?, c? la buzunar nu te menajeaz?! Gânde?te-te c? ?ofranul cost? minim 80 de euro zece grame! Ne?tiutori, ne-am l?sat pe mâna lui Gelu, chelner cu vechime, îmbr?cat în „kurta”, c?m??oiul indian ?tiut din filmele cu Raj Kapoor. Un whisky de 14 lei (30 ml.) ne-a trimis la varianta non-alcoolic?: o limonad? cu ghimbir la 16 lei. Debutul vegetarian a fost o Veg Samosa – dou? piramide din foietaj, pline cu o past? de morcovi, cartofi, ceap? ?i pate de soia. O cromatic? de 15 lei. Alt antreu, alt? savoare: Paneer Tika – ca? dulce de vac?, marinat cu pudr? de chimen, coriandru ?i alte ierburi picante, copt într-un cuptor de lut ?i servit pe plit? încins?. Wow, 30 de lei! Carnivori, am continuat cu Peshmi Kebap – buc??ele de pui marinate în sos de smântân?, coapte ?i servite cu zah?r caramelizat ?i stafide. 36 de lei. La fel sunt ?i cotletele de miel coapte, marinate precum ca?ul. Tot ce e f?r? sos merge la cuptor! La felul întâi, o „Linte neagr?” ca iahnia, dar picant?. Condimentele fac treaba! 30 de lei, pentru amatorii de senza?ii tari. Piesa de rezisten?? e Lamb Rogan Rosh – c?rni?? de miel cu sos de ro?ii, ceap? ?i curry cu care, la 38 de lei, te-ai drogat definitiv! Într-o doar?, iei ?i un Chicken in Mango Chutney – pui cu sos dulce de mango. Toate cu celebra Naan, lipia indian?, coapt? în acela?i universal cuptor de lut. Cât de dulce, ni?te g?lu?ti din lapte praf pr?jite, ca gogo?elele de la savarin?, cu sirop de zah?r, pe nume Gulab Jamun, te trimit la culcare, pe loc. Ne-am ars!