În zilele de după atacurile teroriste ISIS de la Paris, zgârie-norii din Riad, capitala Arabiei Saudite au fost luminate în roșu – alb – albastru, în semn de solidaritate cu Franța.
Liderii din toate statele Golfului au condamnat cu promptitudine atentatele. Președintele Emiratelor Arabe Unite, șeicul Khalifa bin Zayed, i-a trimis o telegramă lui François Hollande, promițându-i tot sprijinul „pentru a înfrunta terorismul și a-l înfrânge”. Liderii din Dubai, Kuwait și Abu Dhabi i-au urmat exemplul.
Statele din Golf sunt membri-cheie ai coaliției conduse de Statele Unite împotriva ISIS. Bahrein și EAU au fost printre primele țări care au participat la loviturile aeriene împotriva Statului Islamic.
Cu ocazia primei sale vizite la Washington, în septembrie, regele saudit Salman i-a spus președintelui Obama că Regatul său vrea să joace un rol major în Siria.
Însă aceste acțiuni publice nu împiedică țările din Golf să umple buzunarele liderilor teroriști cu donații grase.
Bătălia pentru Ramadi, oraș din provincia irakiană Anbar, este exemplul cel mai grăitor pentru această duplicitate. Într-o serie de interviuri, oficialii sunniți din localitate au relatat pentru International Business Times cum lideri tribali sunniți, finanțați de bogătași din Golf, au ajutat ISIS să ocupe Ramadi în luna mai.
Șapte luni mai târziu, ISIS a ajuns să controleze un teritoriu care merge de la frontiera siriană până la periferiile Bagdadului.
Consilierii militari americani antrenează forțe locale sunnite pentru a reocupa acest oraș strategic, însă eforturile au eșuat până acum în fața trupelor ISIS, excelent echipate și bine plătite.
Liderii tribali furnizează informații, bani și arme pentru ISIS, care îi permit să reziste în fața forțelor irakiene sprijinite de americani. Mulți dintre aceștia chiar au jurat supunere jihadiștilor.
Legăturile comerciale cu teroriștii, rodnice pentru ambele părți, fac ca prea puțini lideri locali să dorească în mod real să li se opună. Mowaffak Al-Rubaie, consilier pentru securitate al fostului premier irakianNouri al Maliki, afirmă că numeroase oficii guvernamentale din provincia Anbar colaborează cu ISIS și le transferă jihadiștilor sume importante de bani.
Liderii tribali din regiune percep până la 1000 de dolari de la civilii care doresc să părăsească teritoriul controlat de ISIS și îi dau apoi teroriștilor.
Șeicul Naim al-Gaoud, un șef de trib din Hit, afirmă că liderii sunniți nu le dau teroriștilor doar arme, ci și bani, donați de oameni de afaceri importanți, irakieni sunniți, cum ar fi Khamis al-Khanjar sau Imad Mohammadi, și care, mai înainte, îi sprijiniseră cu bani pe protestatarii anti-guvernamentali.
Aceste mărturii sunt o dovadă despre puterea și bogăția rețelei ISIS, nu doar în Irak, ci în tot Orientul Mijlociu. Analiștii subliniază că fprța jihadiștilor se bazează pe un robust sistem local de taxare, extorcare, producție și vânzare de petrol, dar și prin donații ale bogătașilor din Golf.
În ciuda eforturilor Statelor Unite de a izola și tăia sursele de finanțare ISIS, fondurile acestea nu sunt conectate la sistemul bancar, deoarece statele din Golf nu aplică legile care ar trebui să-i descopere și împiedice pe cetățenii care finanțează gripările teroriste – iar Washigtonul nu a reușit să le convingă să o facă.
Miliardarii din Golf au o lungă tradiție în finanțarea triburilor din Anbar, ca și grupările militatnte sunnite din întreaga lume, trimițându-le donații prin intermediari, în general sub forma unor ajutoare religioase.
Cetățeni saudiți sau din Qatar au fost acuzați și de finanțarea altor grupări jihadiste din Siria, cum ar fi Jabhat Al-Nosra, o filială Al-Qaida, care luptă împotriva regimului de la Damasc.