Revenită după opt ani la un turneu final, naţionala României a picat într-o „grupă a morţii“ la Europene, alături de Olanda, Italia şi Franţa.
Ghinion teribil pentru naţionala de fotbal a României la tragerea la sorţi a grupelor pentru Campionatul European, întrecere programată în perioada 7-29 iunie, pe stadioanele din Austria şi Elveţia. La Lucerna, sorţii (biletul cu numele României a fost extras din bol de Didier Deschamps, căpitanul Franţei la Euro 2000 - competiţie câştigată de „cocoşi“) au condamnat ieri selecţionata tricoloră la o grupă cu Olanda, Italia (campioana mondială) şi Franţa (vicecampioana mondială)! La unison, specialiştii o numesc „grupa morţii“, fiindcă toate adversarele tricolorilor şi-au propus cu argumente solide să câştige titlul. Şi reprezentanţii României vorbesc despre laurii de campioni, dar noi suntem încă la stadiul de vise. Nu existăm pentru italieni!
Din grupe se vor califica în „sferturi“ echipele clasate pe primele două locuri. România va disputa toate cele trei meciuri în Elveţia. Oficialii federaţiei n-au stabilit un obiectiv pentru Euro 2008. Prevăzător, selecţionerul Victor Piţurcă a cerut să nu i se aşeze securea deasupra capului: „Putem câştiga titlul european, dar la fel de bine putem pierde toate meciurile. În plus, România revine după o lungă absenţă la un turneu final“.
Ce ne trage în jos? Neputinţa de a învinge marile forţe ale Europei. România are palmares inferior cu Olanda, Italia şi Franţa. Tricolorii au scos capul abia în ultima campanie de calificare, când au obţinut primul succes din istorie în faţa batavilor (1-0 la Constanţa). România nu este băgată în seamă de adversari. Imediat după tragerea la sorţi, cotidianul italian „La Gazzetta dello Sport“ a titrat: „Grupă de fier la Euro 2008. Italia, cu Franţa şi Olanda“.
Campionii mondiali au tot dreptul să ne privească de sus. Tricolorii au avut mereu un complex în faţa Italiei. La Euro 2000, România a fost eliminată în „sferturi“ de Squadra Azzurra. Italia ne-a învins cu 2-0 într-un meci în care Gică Hagi a fost eliminat. A fost ultimul joc al „Regelui“ la naţională. În preliminariile Cupei Mondiale din 2002, Italia ne-a administrat alte două înfrângeri la zero: 3-0 la Milano şi 2-0 la Bucureşti. MOLDOVAN NE „ÎNCURAJEAZĂ“ „Nu există niciun adversar la îndemână“
Ca atacant, Viorel Moldovan a purtat numeroase războaie în numele României. Actualul director sportiv de la Unirea Urziceni a fost prezent la ultimul turneu final la care tricolorii au luat parte, Euro 2000. „Moldo-gol“ caută să îi încurajeze pe actualii componenţi ai naţionalei, dar le atrage atenţia că nu vor avea viaţă uşoară. Mircea Sandu: „Mai frumos şi mai greu nici că se putea!“
„Avem parte de o grupă grea, dar vor fi meciuri frumoase. În compania unor astfel de echipe îţi măsori adevărata valoare! Nu-mi place cuvântul ghinion. Nu există echipe uşoare la un turneu final. Sigur că e greu să joci împotriva Italei, a Franţei şi chiar a Olandei. Nu va mai fi Olanda din preliminarii, ci o formaţie mult mai matură. Înfruntăm numai echipe care-şi propun să câştige competiţia. Nu există niciun adversar la îndemâna noastră în această grupă. Pe de altă parte, e bine să pici într-o astfel de companie. Accepţi mai uşor o bătaie de la Franţa sau Italia decât de la echipe mai slab cotate decât tine, precum Polonia sau Turcia. Avem şansa noastră şi va trebui să ne-o jucăm foarte atent. Grupe grele am avut mereu: şi la Euro ’96, şi la Euro 2000. Ce-aţi fi zis acum de o grupă cu Franţa, Spania, Bulgaria sau de una cu Germania, Anglia şi Portugalia?“.
„Mai frumos şi mai greu de atât nu se putea! Cu Italia vom juca pe 13 iunie, dar nu-mi fac griji că nu vom avea noroc la acest meci. Naţionala va avea o susţinere mare la aceste meciuri. Vor fi câte 6.000 de spectatori români la fiecare partidă a naţionalei“, este de părere Mircea Sandu, şeful de la Casa Fotbalului.
Oficialii FRF şi-ar fi dorit ca meciurile tricolorilor să se dispute în Austria, ţară aflată la o distanţă mai mică de România decât Elveţia.