Virusurile activate de trecerea de la frig la cald au îmbolnăvit aproape 70.000 de români în ultima săptămână, cei mai afectaţi fiind copiii sub 4 ani.
Numărul persoanelor cu infecţii respiratorii a crescut în ultima săptămână cu peste 16%, comparativ cu săptămâna trecută.
Aproape 70.000 de români au fost diagnosticaţi cu infecţii acute ale căilor respiratorii superioare, în multe cazuri simptomele bolii manifestânduse şi o lună.
Numărul bolnavilor cu pneumonie se apropie de 23.000, indică statisticile furnizate de Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor Transmisibile. Cele mai multe infecţii respiratorii s-au înregistrat în judeţele Iaşi, Bistriţa, Covasna şi Harghita.
Un medic consultă şi 25 de bolnavi pe zi
Cei mai afectaţi de infecţiile acute ale căilor respiratorii superioare şi pneumonie au fost micuţii sub 4 ani. „Copiii din colectivităţi transmit virusul mai departe mai ales bătrânilor care fac forme de boală cu complicaţii. Adulţi bolnavi sunt în număr mic”, a remarcat medicul Aurelia Constantin, de la Cabinetul „Christian Sante”, din Capitală.
Valul de infecţii respiratorii a fost observat mai ales de medicii de familie, care au fost nevoiţi să consulte în ultimele săptămâni chiar şi 25 de bolnavi pe zi. „S-au prezentat la cabinet pacienţi cu diverse tipuri de infecţii respiratorii: pneumonii, bronşite, dar şi gripe”, spune medicul de familie Călin Ciubotaru. Fenomenul este observat şi de medicul Cristian Sever Oană. „Infecţiile respiratorii sunt în creştere la toate vârstele. E bine de ştiut că nu trebuie tratate cu antibiotice”, mai spune medicul de familie. La copii, semnele infecţiilor respiratorii pot dura mai mult timp. „Receptorii bronhiilor sunt iritaţi, iar secreţiile şi tusea pot persista, dar asta nu e ceva anormal”, este de părere medicul Călin Ciubotaru.
Răcelile din această perioadă sunt cauzate de virusuri diferite de cele care sunt active iarna. „Virusurile care circulă acum sunt rinovirusuri şi adenovirusuri care cauzează febră, stare generală proastă şi afectează ganglionii”, afirmă Adrian Streinu-Cercel, directorul Institutului „Matei Balş” din Bucureşti.
Consum mai mare de antitusive şi de antibiotice
Statisticile mai arată că în ultima săptămână a crescut consumul de antitusive cu 10,4 la sută şi de antibiotice cu 0,1 la sută.
„Numărul de bolnavi din această perioadă este mai mare decât săptămâna trecută, dar nu şi faţă de aceeaşi perioadă din anii trecuţi. Una dintre cauzele numărului mare de infecţii res pi ratorii poate fi şi schimbările de temperatură din această perioadă. Pentru ca virusul să nu se mai răspândească, ar fi bine ca părinţii care au copii răciţi să nu-i mai ducă în colectivitate”, afirmă medicul Adriana Pistol, coordonatorul Centrului pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor Transmisibile.
RAPORT OFICIAL
Nu am scăpat nici de gripă
Aproximativ 60 de români s-au îmbolnăvit de gripă în ultima săptămână, dintre care 48 au avut nevoie de internare în spital, mai arată datele de la Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor Transmisibile. Cele mai multe cazuri de gripă au fost semnalate în Suceava (14), Constanţa (8), Bucureşti (6), Iaşi şi Cluj (câte 5 cazuri în fiecare).
Cele 60 de cazuri au fost diagnosticate de medici doar în baza simptomelor clinice (fără teste de laborator).Specialiştii de la Institutul „Cantacuzino” au izolat în acest sezon 317 tulpini de virusuri gripale, dintre care 11 în săptămâna 9-15 martie. Gripa debutează cu febră mare şi dureri musculare.