O veste a inflamat țara în începutul săptămânii: România este criticată de UE pentru că nu a recunoscut căsătoriile între persoane de același sex. Ce interese sunt în spate au explicat doi europarlamentari români, cu detalii din culisele negocierilor acerbe de la Bruxelles.
Intervenit în direct în arena EVZ Play, moderată de Robert Turcescu, europarlamentarul Cristian Terheș a explicat ce mize reale sunt la Bruxelles.
„O cale ocolită de suprimare a suveranității statelor membre"
„Oamenii ăștia (n.r. - UE) nu au soluții la problemele adevărate, creează pseudo-probleme la care oferă soluții. Raportul Matici a întrunit toate aceste deziderate ale acestei grupări politice care promovează ideologia de gen și LGBT. Nu doar România, nici Polonia și Ungaria nu recunosc aceste căsătorii. Problema cu această rezoluție care privește drepturile LGBT este că mai există o prevedere care spune că dreptul UE are întâietate în fața dreptului național, în fața constituțiilor naționale.
E pe o cale ocolită să suprime suveranitatea națională a statelor membre. M-am dus la Bruxelles, am vrut să văd cum argumentează. Tu ca țară te pui în genunchi în fața birocrației europene. Parlamentarii USR au votat pentru sancționarea României. Există o presiune a grupului din care fac parte".
Tomac: Vor să impună o altă linie ideologică
Faptul că USR a votat fără ezitare împotriva țării pe care o reprezintă a fost confirmat și de un alt europarlamentar, Eugen Tomac. Liderul PMP a dat detalii de la fața locului:
„Atunci când e nevoie să invocăm tradiția unor state pe un anumit domeniu se ține cont de tradiția acelor state, de exemplu în chestiunea salariului minim european. Am avut o rezoluție care spune un lucru forțat la adresa unor state care, prin voință democratică, au decis că e parte din moștenirea pe care o au ca națiune (n.r. - opoziția la căsătoria între persoanele de același sex). Vor să impună o altă linie ideologică, dar există și opțiunea să spui Nu. Românii nu ne-au trimis acolo pentru a adopta o agendă progresistă. E o chestiune de minimă loialitate față de țara care te-a trimis să nu votezi pentru un asemenea demers".
Interpelat de jurnaliștii EVZ cum a ajuns USR să voteze contra României, Tomac a explicat: „Au spus că grupul din care fac parte e cel mai progresist din Parlamentul european și nu au cum merge împotriva liniei politice. De ce nu au spus asta când au candidat? E o chestiune de onestitate". „USR o să fie pe tușă, s-a cam dus cu guvernarea în momentul de față", a conchis Robert Turcescu.
Versiunea integrală a emisiunii poate fi vizionată aici: