De Ora Pământului, românii aleg - ori sting lumina, ori se uită la "tricolori"

Oră Pământului (Earth Hour), când ecologiştii ne roagă să stingem lumina pentru o oră, se suprapune cu meciul jucat de naţionala de fotbal a României împotriva Bosniei.

Ora Pământului (Earth Hour) este astăzi, între 20:30 şi 21:30. Meciul România-Bosnia, din preliminarile pentru Euro 2012, are loc tot astăzi, cu începere de la ora 20:15.  "O să sting lumina şi o să merg undeva să fac nişte poze înainte şi după", spune Mihai Ţăranu, un tânâr în vârstă de 17 ani care nu se poate descrie drept activist eco, dar are grijă să protejeze mediul pe cât poate. "Când plec de acasă, am grijă să sting monitorul de la PC. Cu televizorul n-am tangenţă, că nu am la ce să mă uit, deci nu-l aprind. Cu apa ce să zic? O opresc în timp ce mă spăl pe dinţi, atunci se consumă foartă multă apă degeaba", spune Mihai, elev în clasa a X-a la Colegiul Naţional Economic "Nicolae Titulescu", din Baia Mare.  

A auzit de Earth Hour (Ora Pământului) încă din şcoala generală. În liceu, s-a gândit să se implice un pic în popularizarea evenimentului. "Anul trecut, împreună cu elevii unei şcoli din oraş am făcut o campanie, am tipărit câteva mii de fluturaşi cu Ziua Pământului prin care îndemnam populaţia să stingă lumina. Le-am împărţit prin oraş". Alege să stingă lumină, că fotbal nu avem Mihai a împărţit fluturaşii săi prietenilor şi colegilor de liceu. A întâmpinat tot felul de reacţii. "Unii au zâmbit şi au fost incantati, dar renumitele piţipoance, cum era şi normal, au refuzat, crezând că sunt jignite", îşi aminteşte tânărul.

Cât despre Earth Hour şi meciul "naţionalei", îi vine uşor să aleagă. "Mai are România echipă de fotbal? M-ar pasiona dacă am avea jucători dedicaţi jocului, nu banilor", argumentează Mihai. POVESTEA EARTH HOUR Sydney, oraşul cu iniţiativa Astăzi, 5.000 de oraşe din 130 de ţări de pe glob vor petrece o oră la lumina lumânărilor pentru a marca Ora Pământului. În rolul dirijorului va fi tot oraşul australian Sydney, cel de unde a plecat, în 2006,  iniţiativa devenită deja un curent mondial. Anul acesta australienii marchează cu fast ora de beznă, dar în spirit verde. Primarul din Sydney, Clever Moore, a anunţat că, sâmbătă, oraşul va primi piste noi pentru biciclete, construite în jurul oraşului, dar şi iluminat economic pentru toate străzile şi parcurile şi o centrală de trigenerare, care va creşte producţia de energie bazată pe un consum redus de carbon. În 2009, un miliard de oameni au stins lumina pentru o oră

În 2008, 50 de milioane de oameni au ales să celebreze Ora Pământului. În 2009, aproape un miliard de oameni din peste 4.100 de oraşe de pe mapamond au stins lumina pentru a trimite liderilor lumii un mesaj puternic despre nevoia de acţiune împotriva schimbărilor climatice. Un an mai târziu, 4.500 de oraşe din 128 de ţări au participat la Ora Pământului pe 27 martie, campania  devenind, astfel, cea mai mare acţiune de mediu din toate timpurile.

România, în al treilea an de beznă voită

Din 2008 încoace,  de când România a început să marcheze Ora Pământului, numărul oraşelor care s-au alăturat campaniei globale  a crescut constant, de la 9 în 2009, la 37 anul trecut, până la 51 de oraşe anul acesta.  Mai mult, în 16 municipii se vor organiza evenimente speciale: spectacole la lumina lumânării, concerte unplugged, observaţii astronomice.

În Bucureşti vor avea loc un marş al biciciliştilor şi un concert unplugged al trupei Sistem, iar la 20:30 se va da tonul stingerii luminilor Ateneului Român,  Bibliotecii Centrale Universitare şi ale Muzeului Naţional de Artă.

Un semnal de alarmă

„Stingerea luminilor de Ora Pământului nu duce la economisirea unei cantităţi semnificative de energie, e adevărat”, admit reprezentanţii WWF în faţa celor care critică acţiunea. „Nu ne propunem să salvăm planeta în intervalul de o oră, în care stingem luminile”, arată WWF. Scopul mişcării este de fapt tragerea unui semnal de alarmă asupra stilului de viaţă pe care îl ducem.

„Dincolo de gestul simbolic de a stinge lumina şi de a ne alătura, în fapt şi în spirit, milioanelor de oameni care aleg astfel să onoreze planeta care ne susţine viaţa, suntem provocaţi să schimbăm ceva în modul în care trăim. Şi să o facem începând de acum. Apa, energia, mâncarea, maşina, toate sunt lucruri pe care le folosim zilnic şi al caror impact îl putem modifica. Fiecare om, fiecare companie, fiecare oraş care participă la Ora Pământului poate contribui la această schimbare”, a declarat Luminiţa Tănasie, directorul WWF în România.

În 2009, Ora Pământului a însemnat o economie de 100 de MW, adică echivalentul consumului a 10% din populaţie, potrivit Dispeceratului Energetic Naţional. VEZI ŞI: Site-ul orapamantului.ro