Editura Evenimentul si Capital

De la Uhtred din Bebbanburg până la consecințele Brexit | DISTANȚE, DEMONI, AVENTURI

BOGDAN SUCEAVĂ
Autor: | | 0 Comentarii | 828 Vizualizari

E greu de anticipat care va fi viitorul politic al Marii Britanii. În vecinătatea acestui subiect, înainte de alegerile anticipate programate pe 8 iunie, comentatorii se aventurează pe teritoriul speculațiilor, în timp ce președintele Macron nu a ezitat să declare în discursul lui de investitură că electoratul francez, spre deosebire de alții, a îmbrățișat un destin european.

Acesta e contextul în care romanele lui Bernard Cornwell din seria Ultimul regat au fost transpuse pentru micul ecran, iar sezonul doi (cu alte opt episoade), se poate de acum vedea pe Netflix. Cele 10 volume din seria Istoriilor saxone, de Bernard Cornwell, au apărut începând cu 2004, din perioada când nimic nu părea mai solid pe lume decât Marea Britanie. Aceste romane transpun istoria nașterii regatului englez și descriu strădaniile întemeietoare ale generațiilor care l-au zidit. Îmi mărturisesc admirația pentru această serie de romane, iar marele secret al succesului lor mi se pare a fi inteligenta construcție a personajului central, Uhtred, uzurpat de unchiul său, care i-a furat domnia castelului Bebbanburg, aflat pe coasta Mării Nordului, într-o poziție strategică, la limita nordică a teritoriilor locuite de saxoni. Uhtred e de origine saxonă, dar a fost crescut de Ragnar, unul dintre căpitanii danezi care invadaseră Northumbria secolului al IX-lea. Destinul îl poartă pe Uhtred în serviciul regelui Alfred cel Mare (a domnit în Wessex din 871 până în 899), pe care-l salvează în nenumărate rânduri de furia invadatorilor vikingi, câștigând pentru el o serie de bătălii la York, Durham, sau în apropiere de strategicul Beamfleot, situat acolo unde Tamisa se varsă în Marea Nordului. Uhtred nu ezită să afirme în repetate rânduri că Alfred îi datorează coroana, și are față de rege izbucniri vecine cu obrăznicia, savuroase în romanele lui Cornwell, și excelent transpuse pe ecran, în interpretarea lui Alexander Dreymon, pe care rolul de obraznic impulsiv îl prinde foarte bine. Povestea surprinde excelent și pioșenia regelui Alfred, care nu poate înțelege de ce Uhtred nu se convertește la credința creștină, și de ce războinicul devotat și util pe câmpul de bătălie generează conflicte cu fețele bisericești ale Wessexului. Problemele externe ale regatului lui Alfred nu sunt puține, invaziile vikinge se succed. Sursa primară de inspirație pentru Bernard Cornwell au fost Cronicile anglosaxone, un document scris între veacurile IX și XII. Romanele și filmele din seria Ultimului regat povestesc printr-o parabolă din vremurile fondatoare cât de mult s-au străduit oamenii din veacul al IX-lea pentru unitatea politică, și cât de nenorocit poate fi destinul unor pământuri necârmuite înțelept. E imposibil ca o asemenea saga istorică să nu invite la reflecții asupra implicațiilor politice curente.

Opiniile exprimate de invitații EVZ aparțin autorilor și nu reprezintă punctul de vedere al publicației

Pagina 1 din 1Stirile zilei

Alte articole din categoria: Invitaţii evz

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI
Tema zilei
14:02 Înregistrare cu un GREU DIN PSD: „Îl cheamă la DNA să spună că domnul preşedinte…” LA CINE SE REFERĂ? Breaking news 13:08 Războiul dintre Carmen Dan și Gabriela Firea s-a mutat la Parchet! L-a turnat omul primarului pe subalternul favoritei lui Dragnea? 13:07 ATENTAT POLITIC EȘUAT. Cum a reușit Liviu Dragnea să scape dintr-o nouă ambuscadă. Editorial de Dan Andronic. 11:35 SCANDAL MONSTRU în direct la Antena 3. EXISTĂ O CÂRTIŢĂ a SRI? În urma dezvăluirilor, CINEVA DIN PSD poate fi exclus. Alertă în politică 09:10 Dragnea şi Firea AU BĂTUT PALMA ÎN CEx pentru un SCOP COMUN. De abia AZI S-A AFLAT! Funcţie importantă... 09:08 Adevărata bombă de la CEx al PSD? LUI TĂRICEANU NU-I VA PLĂCEA... Breaking news în politică 08:49 Victorie amară pentru Dragnea. Există un SACRIFICIU NEŞTIUT. Puciştii vin puternic pe turnantă. NEWS ALERT 08:44 Contribuția noului Binom SRI – Parchetul General la rămînerea lui Liviu Dragnea în fruntea PSD. Gândul lui Cristoiu 08:43 Şi totuşi, FIREA L-A ÎNVINS PE DRAGNEA înainte de CEx. Avem un nou NR. 1 ÎN PSD. Breaking news 17:07 DEZVĂLUIRI incendiare din CEx al PSD. Momentul de COTITURĂ care l-a SALVAT pe Liviu Dragnea de la debarcarea din PSD 13:46 DRAGNEA anunță REMANIEREA: „Nu trebuie să rămână în GUVERN” 13:39 Dragnea A PĂŢIT-O RĂU! SĂ FIE MÂNA PUCIŞTILOR? Numai la asta nu se aştepta şeful PSD... Breaking news politic 12:25 „Problema PSD ului și a lui Dragnea nu este CORUPŢIA, ci PROSTIA ajunsă chiar la rang de VIRTUTE” 12:16 Trădare în CEx al PSD? Declaraţii incendiare ale lui Marian Oprişan: „NU MOR DE DRAGUL LUI DRAGNEA” Breaking news 10:22 Scandalul din CEx ajunge la acuzații grave. Cine din PSD dă de băut PROCURORILOR pentru a scăpa de DOSARE de evaziune FISCALĂ? Alertă 10:22 Previziunea lui ION CRISTOIU despre CEx PSD: „Se va SFÂRȘI prost” 10:21 Firea a aflat detaliile murdare din CEx al PSD. Dragnea va lovi năprasnic, dar ADEVĂRATA BOMBĂ vizează două nume din Guvern 10:20 Băsescu îl face pe Dragnea cu ou și oțet: Atât de nociv încât până la sfârşitul anului va trebui să plece 09:07 DECLARAȚII la ieșirea de la ȘEDINȚA CEx. FIREA: „S-a CERUT EXCLUDEREA mea” 09:05 Dragnea A CÂŞTIGAT LUPTA DIN CEx al PSD! Declaraţia care spune totul. Breaking news-ul anului în politică

Articole salvate