Poli Timişoara este cu un pas în groapă. De la meciurile cu adversari de renume din Europa, "alb-violeţii" ar putea ajunge în judeţ, unde îi aşteaptă adversari inediţi.
După Universitatea Craiova, fotbalul românesc este aproape să-şi mai îngroape un nume de legendă în această vară: Poli Timişoara. Soarta "alb-violeţilor" depinde de rezultatul alegerilor locale şi, în special, de modul cum Marian Iancu, patronul echipei, va colabora cu autorităţile locale. Chivorchian a plecat. Clubul nu mai are şef Gheorghe Chivorchian, mâna dreaptă a lui Iancu, a părăsit corabia în derivă şi s-a întors de ieri acasă, la Piatra-Neamţ, unde va fi preşedinte la Ceahlăul. "Echipa nu mai are niciun conducător. Nimeni nu ştie ce se va întâmpla la club, dacă se desfiinţează, dacă o ia de jos numai cu copii, unde vor ajunge jucătorii, cine va veni antrenor. Scutaru şi Axente mai au de trecut doar de o comisie pentru a deveni liberi, Chiş a scăpat deja, Lepmets e dorit de Hagi la Viitorul, Florin Ilie e ofertat de Vaslui, Mera-de Concordia. Pe Goga îl vor cei mai mulţi. Clubul are datorii, dar nu mai mari ca alte echipe. Pentru a lua licenţa de Liga I, trebuia să achite vreo două milioane de euro. Totul depinde de alegeri. După 10 iunie aflăm ce se va întâmpla cu Poli", ne-a dezvăluit un apropiat al bănăţenilor.
Cea mai favorabilă variantă pentru Poli ar fi să rămână tot în eşalonul secund, deşi echipa obţinuse pe teren dreptul de a promova în Liga I, terminând în Seria a II-a a diviziei secunde pe primul loc. Marian Iancu a luat echipa din prima ligă, dar s-ar putea să le facă suporterilor surpriza de a-şi urmări favoriţii pe coclaurile campionatului judeţean! Obişnuiţi cu aerul tare al cupelor europene, unde au evoluat trei ani la rând şi au întâlnit cluburi celebre precum Ajax Amsterdam, Anderlecht Bruxelles, Şahtior Doneţk, Manchester City şi VfB Stuttgart, suporterii lui Poli se pregătesc de deplasări mult mai scurte. În judeţ, "alb-violeţii" s-ar putea duela cu formaţii precum Atletico Liebling, Antartica Sânmihaiu Român, AS Ohaba Grand-Plaz Forgaci, Cocoşul Orţişoara, Inter Foeni, Flamingo Oseniţa şi Steaua Roşie Bulgăruş. Divizări cu probleme
Marian Iancu a preluat clubul la sfârşitul anului 2004. Deşi avea un trecut pătat, mai ales de afacerile oneroase legate de RAFO, Iancu a fost acceptat de bănăţeni, deoarece a adus mulţi jucători şi antrenori importanţi (Olăroiu, Hagi, Uhrin junior). Poli devenise "Chelsea din Banat", dar Iancu s-a obişnuit să pozeze în patron pe bani publici. Decăderea "alb-violeţilor" a început de la divizările succesive făcute de Marian Iancu pentru a fenta plata datoriilor. Divizările au fost interzise între timp de UEFA, iar de la ultima i s-a tras şi retrogradarea din 2011. "Vom vedea din ce ligă vom porni. Vom vedea cine ni se va alătura. Cu răbdare, Poli va redeveni ce a fost." MARIAN IANCU, patron la Poli
A cheltuit 12 milioane de euro în patru ani
Când a preluat-o pe Poli, Marian Iancu n-a suflat nicio vorbă despre ajutorul autorităţilor. Asocierea cu numele Poli i-a folosit să-şi rezolve şi alte afaceri în Timişoara. Din 2008, a început să ceară bani publici, ameninţând că, dacă nu va fi sprijinit, va muta echipa în alt oraş. Se spune că în conturile clubului au intrat 12 milioane de euro de la Consiliul Local şi de la Consiliul Judeţean în numai trei ani. Consiliul Judeţean a oferit diverse sume ca premiere pentru performanţe. Banii de la Consiliul Local au fost decontaţi de firmele lui Iancu la Primăria Timişoara. Fiind vorba de bani publici, aceste deconturi trebuiau să fie făcute publice, însă asta nu s-a întâmplat niciodată. Se spune că oamenii lui Iancu au "decontat" inclusiv paltoane, vinuri, ciocolată şi costume.