De la puterea tarista la secera si ciocan

Revolutia din Octombrie a fost a doua faza a Revolutiei Ruse izbucnite in urma cu 90 de ani.

La inceputul lui 1917, capitala Rusiei de la acea vreme, Petrograd, a fost scena unor proteste generate de conditiile mizere de trai.

In plus, protestatarii (muncitori si soldati) doreau retragerea Rusiei din Razboiul Mondial. Tarul Nicolae al II-lea a dispus inabusirea protestelor, insa ordinul sau a condus la revolta trupelor. In contextul evenimentelor din tara, in luna martie, tarul a fost fortat sa abdice, incheind in acest fel dinastia Romanovilor (de circa 300 de ani).

Pe 25 octombrie 1917, Garzile Rosii conduse de bolsevici au preluat controlul asupra principalelor puncte din Petrograd - capitala Rusiei din acea perioada. Prompt, Congresul a adoptat un decret in vederea transferarii puterii catre Sovietul Deputatilor Muncitorilor, Soldatilor si Taranilor, ratificand revolutia. Transferul de putere nu a fost facut insa fara valva. Unii socialisti revolutionari au afirmat ca Lenin si bolsevicii au ajuns la putere ilegal si, in semn de protest, au parasit sala inainte ca rezolutia sa fie adoptata. 

O zi mai tarziu, Congresul a ales Sovietul Comisarilor Poporului, care a servit drept baza a noului guvern. Imediat, acesta a emis doua decrete importante. Este vorba despre Decretul asupra pacii si Decretul asupra pamantului. Primul proclama sfarsitul razboiului si i-a permis noii puteri sa semneze Pacea de la Brest-Litovsk.

Al doilea decret indreptatea actiunile taranilor care confiscau mosiile aristocratilor si chiaburilor din intreaga Rusie si le imparteau intre ei. Bolsevicii spuneau despre ei insisi ca au format o alianta a muncitorilor si taranilor, pecetluind aceasta organizatie cu insemnele secerii si ciocanului, care au fost trecute apoi pe stema si steagul URSS.

De asemenea, au fost emise alte decrete in acelasi spirit revolutionar. In urma acestora, bancile rusesti au fost nationalizate, controlul fabricilor a fost preluat de soviete, iar conturile bancare private au fost confiscate.

La fel s-a intamplat si cu proprietatile bisericilor (inclusiv conturile din banci). Totodata, au fost marite salariile muncitorilor si s-a introdus ziua de munca de opt ore.

Datoriile externe ale tarii nu au mai fost recunoscute, bolsevicii refuzand orice plata pe motiv ca noul guvern nu are de ce sa plateasca datoriile. Din aceasta cauza, relatiile externe ale Rusiei au avut serios de suferit.