Ce este cu tot acest scandal legat de cărțile de identitate? Nimic special, doar un balon de încercare care putea să treacă lejer dincolo e linia porții.
Am urmărit dezbaterea legată de apariția pe noile cărți de identitate a rubricii “Gen“ în loc de “Sex“. Adică, cineva din România s-a gândit ca odată cu eliberarea noilor cărți de identitate, să nu mai fim doar Bărbat și Femeie, ci să devenim ceva mult mai vag. Incert, dacă se poate. Este doar un exemplu clasic de încercare de impunere a unor noi norme sociale, printr-un act administrativ. Numai că se pare că autorii lui, din Cluj, s-au cam grăbit. Așa că au fost nevoiți să dea înapoi.
În ultima vreme am încercat să înțeleg ce este cu acest progresist sau neo-marxism, un curent cultural și politic la fel de incert. Așa că am tot căutat diverse cărți. Una din ele este “American Marxism“, scrisă de Mark R. Levin.
În prefața pe care o găsiți pe librăriile virtuale, se spune că în cartea “American Marxism“, Mark R. Levin “explică modul în care elementele esențiale ale ideologiei marxiste sunt acum răspândite în societate și cultură - de la școli, presa și corporații și cum este adesea acoperită în etichete înșelătoare precum „progresism”, „socialism democratic”, „activism social” și multe altele. Cu analiza sa caracteristică, Mark Levin sapă în psihologia și tactica acestor mișcări, scoțând la iveală “spălarea pe creier“ pe scară largă a studenților, scopurile anti-americane ale Criticat Race Theory și Green New Deal, escaladarea represiunii și a cenzurii pentru a reduce la tăcere vocile și opozițiile opuse. Cum se impune conformitatea.
După cum scrie Mark Levin: „Contra-revoluția la Revoluția Americană este în acțiune. Și nu mai poate fi respinsă sau ignorată, deoarece devorează societatea și cultura noastră, se învârte în jurul vieții noastre de zi cu zi și este omniprezentă în politica, școlile, mass-media și divertismentul nostru”.
Curios, am cumpărat-o și am început să o citesc. Este una din cele mai clare explicații ale fenomenului neo-marxist sau progresist care a cuprins nu numai America, dar s-a răspândit și în Europa.
Care sunt elementele de bază ale ideologiei? Aproape identice cu cele care s-au răspândit în urma Revoluției Bolșevice din 1918, de stai să te întrebi cum se poate ca o întreagă istorie de orori să fie considerate acum un rezultat neglijabil. Dar mai ales cum de oamenii nu reușesc să învețe din Istorie și să transmită această lecție din generație în generație.
Mark R. Levin explică în continuare mai mult: “Ei (neo-marxiștii) susțin că „cultura dominantă” și sistemul capitalist sunt nedrepte și inechitabile, rasiste și sexiste, colonialiste și imperialiste, materialiste și distructive la adresa mediului. Desigur, scopul este de a dărâma și împărți națiunea (americană) pentru o mie de motive și într-o mie de moduri, deconspirând și demoralizând publicul; subminarea încrederii cetățenilor în instituțiile, tradițiile și obiceiurile națiunii; crearea unei calamități după alta; slăbirea națiunii din interior; și, în cele din urmă, distrugerea a ceea ce cunoaștem drept republicanism și capitalism american.(...)
Aceștia folosesc tactica propagandei și a îndoctrinării și solicită acceptarea necondiționată și conformitatea, reducând la tăcere vocile contrare prin tactici represive, cum ar fi „cultura anulării”, care distruge reputația și carierele, cenzurând și interzicând punctele de vedere patriotice sau contrare, în principal pe rețelele sociale".
Dacă veți avea curiozitatea să citiți această carte veți găsi mult mai multe elemente ce vă sună cunoscut, pentru că v-ați confruntat în viața de zi cu zi cu asemenea situații.
Ceea ce mi se pare definitoriu pentru acest nou curent, este că el este împănat cu elemente de marketing care să-l facă cât mai atrăgător în agresivitatea lui. Sub presiunea lui sunt oameni care cedează, încercând să evite includerea într-o categorie ce poate însemna excluderea din viața socială sau profesională.
Există și o parte de înțeles.
Avem de-a face cu generații care nu au cunoscut comunismul pe pielea lor, iar în cărți nu au chef să-l citească despre asta. Războiul Rece este pentru ei la fel de familiar ca și luptele dintre Atena și Sparta pentru cei dinaintea lor. Noua elită este interesată doar de propria putere, să domine societatea în conformitate cu ideile lor. Așa cum cred ei că se desfășoară viața. Dacă se poate aidoma rețelelor sociale.
Comunicarea prin tehnologii emergente a dus la suprimarea orizontului cultural global. Nu au nici un balast existențial, au dus o viață fără griji, au avut cam tot ceea ce și-au dorit, așa că acum este natural să vrea totul. După chipul și asemănarea lor. Rapid, fără multe întrebări, fără dezbateri (devenite apanajul unor zone de comunicare învechite), înlăturând obstacolele enervante cum ar fi dreptul la liberă exprimare.
O altă părere înseamnă o rezistență la obiectivele propuse de neo-marxism. Violența este doar apanajul lor, ei sunt cei care decid dacă ai voie să trăiești normal, sau te duc la marginea societății. O să vedem cum doar pe parcursul unei generații, idei generoase precum Libertatea și Dreptatea, vor deveni subiecte de studiu în școli și universități. Ca fiind niște noțiuni exotice, dintr-o epocă care nu înțelegea evoluția lumii.
O întreagă lume a trecut de la Lupta de Clasă la Lupta de Gen. Făcând doar o mică pauză de respirație. Respirația lui Stalin, a lui Pol Pot, a lui Nicolae Ceaușescu, Mao, toți liderii care au folosit marxismul pentru eliminarea celor care gândeau Altfel.