De la Jules Verne la Harry Potter

Elevii de gimnaziu ii inlocuiesc pe capitanul Nemo si pe Tom Sawyer, personajele clasicelor lecturi de vacanta, cu mai "tanarul" Harry Potter.

Pluta lui Huckleberry Finn, comoara lui Tom Sawyer, Pestera Neagra a Ciresarilor, aventuri mostenite de generatii intregi, toate par a pali treptat in fata vrajilor lui Harry Potter. Iar saptamanile in balon sau cele 20.000 de leghe sub mari ale lui Jules Verne par mai putin interesante decat povestea micului vrajitor.

Elevii de gimnaziu de astazi inlocuiesc clasicele carti de vacanta de pe celebra „lista de lecturi suplimentare”, recomandata de profesoara de romana, cu mai noul, dar deja celebrul roman semnat de J.K. Rowling.

Cartile cu Harry Potter au vandut din 2000 pana in prezent, de la lansarea primului volum in Romania, 500.000 de exemplare. Specialistii spun ca e normal sa fie cautate de generatia mai tanara. Societatea se schimba, internetul acapareaza tot, clasicii pot fi plictisitori intr-un secol cu o viteza extraordinara a informatiei, iar tinerii nu fac decat sa se adapteze.

Tot specialistii cred insa ca „e pacat” ca Jules Verne sau Mark Twain nu mai sunt populari printre copiii de astazi si ca, paradoxal, tinerii risca sa ramana in urma daca isi fundamenteaza lecturile cu succese de marketing care nu au trecut inca „proba timpului”.

„Ciresarii” pierd teren

Bilantul acestei vacante de vara ar putea fi urmatorul, dupa cum arata un studiu efectuat de Intuitext: cei mai multi dintre copiii din Romania s-au jucat pe calculator, iar daca au citit, au citit „Harry Potter”. Studiul a fost realizat on-line in luna august, iar la intrebari au raspuns 508 elevi din ciclul V-VIII.

Astfel, aproximativ 22% dintre elevii care au participat la studiu au declarat ca, in vacanta, prefera sa se joace pe calculator, iar 21% au spus ca activitatea favorita a fost cititul. Pentru 30%, primul pe lista a fost Harry Potter, urmat de „Baltagul” lui Sadoveanu. Volumele dedicate ani buni vacantelor de vara ale trecutului, cum ar fi „Ciresarii” lui Constantin Chirita sau „La Medeleni”, de Ionel Teodoreanu, au ramas undeva sub 8%.

Lista de lecturi si Harry Potter

Mihail Stan, inspector in cadrul Centrului National pentru Curriculum si Evaluare in Invatamantul Preuniversitar, spune ca listele de lectura obligatorie au fost scoase din programa scolara de gimnaziu.

„Profesorul are insa dreptul sa recomande carti, exista liste de lectura recomandate, in functie de elev, de cum considera profesorul ca acesta ar trebui sa citeasca. Dascalii recomanda pe genuri literare”, spune acesta. Ca si „in trecut”, lecturile recomandate de catre scoala sunt de la basmele populare, cum ar fi „Greuceanu”, la cele din literatura universala, ca „Hansel si Gretel”.

De asemenea, listele de lectura includ legendele romanesti si universale, printre care „Legendele Olimpului”, snoave, povesti, schite, apoi romane. Pana nu trece de „proba timpului”, dupa cum numeste Mihail Stan calitatea care propulseaza o carte pe lista profesoarei de romana, „Harry Potter” singur nu poate sa faca baza culturii literare a unei persoane. 

Salt de la clasic la ultramodern

„Elevii au in clasa a VIII-a, pe lista de lecturi recomandate oficial, carti SF, dar sunt lucruri deja consacrate, cum ar fi cartile lui Isaac Asimov. „Harry Potter” e un fenomen de marketing”, spune Mihail Stan. Chiar daca tinerii nu se mai apropie de cartile clasice ale vacantelor de vara, simplul fapt ca citesc ceva e un lucru bun, crede inspectorul.

„Problema ca elevii nu citesc in general trebuie amendata. Pentru ca trebuie vazut daca ei, de fapt, nu mai citesc cartile recomandate sau nu mai citesc deloc. Cartile cu Harry Potter sunt un fenomen la moda, probabil, al societatii in tranzitie. S-a facut un salt de la clasici la ce este ultramodern. Insa trebuie stiut ca, daca nu au o ierarhie valorica, e ceva ce pierd. Daca baza lecturii lor se reduce la Harry Potter, e grav”, spune Mihail Stan.

O chestiune de integrare

Laura Mateescu, psihiatru pentru copii si adolescenti, spune ca e normal ca lecturile care au captivat generatii intregi de copii, dintr-un imbold dat de la scoala, sa nu mai para atat de interesante in ziua de azi. Totul se reduce la integrarea intr-un grup, spune ea.

„Eu citeam cartile partial recomandate de la scoala, partial inspirate din familie, pentru ca aveam acces la biblioteca in casa. Citeam Jules Verne, „Legendele Olimpului”. Dar societatea evolueaza. Pentru a se putea adapta lumii in care traiesc, copiii trebuie sa se familiarizeze cu ce e la moda. Nu le putem pretinde sa nu citeasca Harry Potter, ca sa nu fie exclusi”, spune aceasta.

Din punct de vedere cultural, Laura Mateescu sustine ca indepartarea fata de literatura pentru copii care a trecut „proba timpului” este totusi o pierdere pentru generatiile mai tinere. „Ei pierd informatia din carti ca ale lui Karl May, spre exemplu. Dar lucrul cel mai important este ca lumea se schimba. Si ideea cea mai buna este sa se pastreze un echilibru, sa se gaseasca un echilibru intre Harry Potter si Dostoievski”, spune psihiatrul.

„Ion”, de neinteles pentru tineri Mania dupa Harry Potter ar putea fi o moda trecatoare, care tine de impact social, crede si psihologul pentru copii Cristiana Levitchi. Nu este nociv, insa ridica si intrebarea daca sistemul de valori nu s-a rasturnat. „Harry Potter tine de impact social. E probabil un curent cum a fost si cel cu Beatles sau hippy. Ganditi-va ca, de exemplu, Jules Verne e deja trecut pentru ei. Lor li se pare plictisitor, batranesc.

Ganditi-va ca ei butoneaza la calculatoare de mici, se uita la televizor de mici. Si poate ca s-a schimbat ceva si genetic. E normal sa nu mai citeasca „Ion” sau „Moara cu noroc”, pentru ca ei nu mai merg la tara si inteleg prea putin satul. Daca noi le citeam pe timpul nostru, ei sunt rupti si nu pot sa le inteleaga. Iar daca nu esti captivat, nu are de ce sa-ti placa”, spune psihologul.

O solutie pentru gasirea unui echilibru ar trebui sa vina din familie si de la scoala. „Poate ca este si vina unor profesori care nu-i indeamna. Dar pe copii nu trebuie sa-i obligi sa citeasca ceva anume. In plus, daca nici adultii nu citesc in ziua de azi, ce sa mai inteleaga copiii? Nu au modele”, arata Cristiana Levitchi.

DIN CULISELE VARSTEI

Lecturi de vara cu pantaloni fermecati

Pentru Dana (14 ani), Harry Potter e o sursa de inspiratie permanenta. Scrie diverse povesti, „compuneri”, dupa cum le numeste mama, Florentina Zlate. „Eu, cand eram in scoala, nu ma pricepeam la compuneri, stiu ca erau un chin pentru mine. Dar pentru ea, e usor. Cine stie, o fi urmatoarea mare autoare de carti pentru copii! Noi aveam alte lecturi”, spune mama fetei.

Dana si-a petrecut vacanta citind varianta in engleza a cartii preferate si navigand pe calculator. Ultimul volum „Harry Potter” l-a cumparat chiar la lansarea din vara, s-a imbulzit printre ceilalti fani in noaptea aceea „magica”.

Cand o sa creasca mare, spune ea, vrea sa fie informatician. „Ma plictisesc alte carti. Dar daca sunt de aventura, mai merge”, spune Dana. De la scoala primeste recomandari de lectura, dar s-ar atinge poate mai mult de ele daca n-ar fi „plictisitoare”.

Prietena bibliotecarei

Cristina are 12 ani si este fan RBD. A fost si la concert. A citit cartile cu Harry Potter, dar vacanta asta nu si-a cumparat varianta in engleza. „Astept sa iasa cea in romana, sa fie mai buna”, spune fata. Pentru ea e o carte extraordinara si greu mai gaseste lecturi care s-o intereseze in aceeasi masura. Vrea sa se faca jurnalist. Pana sa aiba calculator, era „cea mai buna prietena” a bibliotecarei de la scoala.

Cartile cu Harry Potter sunt mai apropiate de varsta ei, de asta le citeste. In plus, au inceput sa fie apreciate si la scoala. Acum ceva vreme, profesoara i-a recomandat sa fiseze din vacanta un volum din Harry Potter. Nimic mai placut.

„Eu am mai citit si Jules Verne, „Capitan la 15 ani”. Mi s-a mai recomandat „Cuore” pe care trebuie s-o fisez”, spune fata. Vacanta a trecut si a ramas cu „restante” la „Doua saptamani in balon” si „20 de mii de leghe sub mari”. Dar, nu-i bai. Povesteste de o alta lectura, ceva cu niste blugi magici. Par sa fie niste simpli blugi purtati. Dar se descopera ca acesti blugi se potrivesc perfect fiecarei persoane, indiferent de marime.

Timpul liber si cartea

Mamele celor doua fane Harry Potter spun ca vad in copiii lor persoane mai deschise si mai inteligente decat erau ele in trecut. „La inceput eram sceptica, credeam ca nu e bine sa citeasca doar Harry Potter, sa traiasca intr-o lume de vis, asa. Dar am vazut ca ii place si am zis sa fie asa. E si o chestiune ca ei, cei mici de acum, nu mai au timp sa si citeasca mai mult”, spune Cristina Voinea, mama Cristinei.

Are scoala, plus ore de dans sau de baschet si de unde mai mult timp si pentru lectura? Si tatal fetei s-a obisnuit mai greu cu noua generatie de lecturi. Ba chiar, mai mult in gluma, l-a poreclit pe personajul de vis al tinerei generatii. Ii spune adesea Harry „Potaie”.

ALTE VACANTE Criticul literar Nicolae Manolescu se delecta in vacantele de vara cu „Harry Potter de la acea vreme”. Acesta crede ca e normal ca generatiile sa se indeparteze de acele carti. „Eu citeam „Cuore” sau „Winnetou”. Copiii de azi citesc ce este al generatiei lor. Desigur, nu trebuie sa citeasca numai Harry Potter. Dar nici listele obligatorii nu erau o solutie”, spune acesta.

Criticul de film Alex Leo Serban a citit in gimnaziu „clasicii vacantelor”. Dar nu s-ar fi ferit de Harry Potter daca el „s-ar fi nascut” pe atunci: „Am citit „Cei trei muschetari”, cartile lui Jules Verne. Daca ar fi fost Harry Potter, citeam Harry Potter. E normal sa se schimbe societatea. Ei poate pierd ca nu mai citesc clasicii, dar cred ca nu-si dau seama ca pierd ceva”.

„Nu-mi mai aduc aminte exact ce-am citit. Cred ca „Aventurile lui Tom Sawyer”„, spune artista Ada Milea. A citit si fragmente din „Don Quijote”, cartea care i-a inspirat unul dintre spectacole. „Tin minte, insa, ca niciodata nu am putut citi „Fratii Jderi”. Nu stiu de ce! Dar astia tineri mi se par a fi o generatie desteapta. Poate au vrut si ei sa para cool, sa se dea mari cu „Harry Potter”. Eu cred ca citesc si altceva”.

Politicianul Cristian Diaconescu face si el parte din „generatia Jules Verne”. „Am mai citit si „Legendele Olimpului”. Si mai erau tot felul de carti mici, cu poezii. Tinerii de azi, intelectual sunt in regula. Dar rapiditatea informatiei de pe net le ofera usurinta de a-si face temele si atunci nu mai cauta informatia din carte. Ca si in politica externa, consecintele se vad in timp. Nu citesc si e cumplit!”

Muzicianului Florin Chilian i-au ramas in minte, din vacantele de vara, aventurile lui Winnetou. „Dar era altceva pe atunci. Cei de acum au nivelul de informatie de pe internet, e mult mai accesibil. Cred, insa, ca e pacat ca multi nu mai citesc cartile astea. Depinde si de profesor. Eu, de exemplu, am avut o profesoara care nu ne-a lasat sa citim Bacovia, pentru ca era periculos pentru psihicul unui copil”.