Pentru a se produce 100 de litri de bere se foloseşte o cantitate de patru ori mai mare de apă şi multă energie. Berarii vor însă să devină cât mai ''verzi''.
Astfel, de la consumul de energie şi apă necesare pentru producţia berii, la ambalajele care ajung să umple pădurile, producătorii de bere vor ca activitatea lor să aibă un impact cât mai mic asupra mediului şi comunităţilor în care activează.
"Reducerea consumului de energie nu va fi obţinută prin investiţii mari, ci din îmbunătăţirea proceselor pe care le erulăm", a spus Jan Derck van Karnebeek, şeful unuia dintre marii producători locali de bere, în cadrul unei conferinţe de presă organizate astăzi. De exemplu, reducerea consumului de energie se poate realiza prin simpla stingere a becurilor, curăţarea instalaţiilor sau pornirea lor automatizată.
Totodată, modul în care se transportă şi depozitează berea influenţează mediul înconjurător. Astfel, dacă furnizorii de materie primă se află la mare distanţă de fabrica de bere, atunci costurile şi consumul de energie necesară pentru transportul acesteia cresc. De asemenea, cu cât fabrica producătoare se află la o distanţă mai mare de consumatorul final, cu atât se majorează şi costurile de transport şi impactul negativ asupra mediului.
În plus, consumul de energie este influenţat şi de modul în care sticlele de bere sunt păstrate, în aşteptarea clienţilor. Producătorii de bere furnizează comercianţilor frigidere în care să ţină berea. Dacă aceştia ar opta pentru frigidere ''verzi", atunci şi comercianţii ar plăti facturi mai mici la energie, dar şi consumul s-ar reduce. Însă, preţurile frigiderelor ''verzi'' sunt mai mari decât cele ale aparatelor tradiţionale, a completat Jan Derck van Karnebeek.
Companiile ar putea şi să încheie parteneriate cu firme care se ocupă cu reciclarea ambalajelor, pentru a diminua poluarea.
Cât consumi ca să faci bere:
- Consum specific de energie termică - 103 MJ/hectolitrul de bere
- Consum specific de energie electrică - 8,2 kwh/hectolitrul de bere
- Consum specific de apă - 4,2 hectolitri/hectolitrul de bere