De la Blair la Brown

Premierul britanic l-a "binecuvantat" ieri pe succesorul sau, cancelarul Gordon Brown.

Cancelarul britanic Gordon Brown si-a lansat ieri campania pentru sefia Partidului Laburist si a guvernului, semnaland o detasare fata de politicile actualului premier.

Tony Blair, care va demisiona pe 27 iunie, si-a aratat, ceva mai devreme, intreaga sustinere pentru cancelar, despre care a precizat ca este un „talent extraordinar”, cu „forta, experienta si judecata” necesare preluarii postului de premier.

Brown are doi rivali in sanul partidului - Michael Meacher si John McDonnell -, dar niciunul nu are o sansa reala de a obtine sprijinul laburistilor. Deocamdata, pericolul pare sa vina dinspre exterior. Un sondaj difuzat de AFP arata ca increderea britanicilor in Brown atinge o cota de doar 31%, spre deosebire de cele 38 de procente obtinute de conservatorul David Cameron.

Schimbare, nu continuitate Cancelarul a anuntat din start ca doreste o reforma constitutionala, mai multa putere pentru parlament, „pentru a restaura increderea britanicilor in democratie”, si ca vrea ca ministrii sa dea socoteala in fata legislativului.

In plus, Brown a precizat ca principala sa preocupare va fi Sistemul National de Sanatate, a carui ineficienta a fost unul dintre motivele pierderilor suferite de laburisti la alegerile locale din Anglia si cele pentru parlamentele din Scotia si Tara Galilor.

Viitorul posibil premier a admis, totodata, ca „unele greseli au fost comise” in Irak si a subliniat ca strategia Londrei se va concentra pe diplomatie si pe sustinerea guvernului de la Bagdad si pe eforturile de reconstructie a tarii. Apropiatii lui Brown au respins insa orice sugestie privind o posibila racire a relatiilor cu Washingtonul. 

Un bilant mediocru

Inainte de despartire, presa britanica il apreciaza pe Blair pentru capacitatile sale de comunicator, dar il critica pentru „esecul” din Irak. In vreme ce „Daily Mail” se intreaba cine poate afirma ca deceniul la putere al acestuia a fost un succes complet, „The Sun” considera ca majoritatea oamenilor sunt multumiti de felul in care premierul si-a servit tara.

Daca „Daily Mirror” crede ca Blair „merita (...) multumirile si omagiile” care i se vor aduce in urmatoarele sapte saptamani, „Financial Times” scrie despre „eroarea de judecata si aventura esuata din Irak”. „The Independent” rezuma si el tonul general al numeroaselor comentarii despre „deceniul Blair”: „Ambitie trufasa, realitati dure si o greseala catastrofala”.