De la 1 octombrie, salarii mai mari pentru profesori

De la 1 octombrie, salarii mai mari pentru profesori

Guvernul s-a răzgândit. Salariile pentru profesori nu vor mai creşte de la 1 noiembrie, aşa cum a fost anunţat iniţial, ci mai devreme cu o lună.

Majorarea salariilor profesorilor cu 9% va avea loc începând cu 1 octombrie, aşa cum s-a stabilit în cadrul negocierilor cu sindicatele din învăţământ, se arată într-un comunicat al executivului. „Data majorării rămâne aşa cum a fost stabilită cu sindicatele, respectiv 1 octombrie“, a subliniat şi purtătorul de cuvânt al executivului, Camelia Spătaru. Creşterea de doar 9%, devansată pentru 1 octombrie de către premierul Călin Popescu-Tăriceanu, nu i-a impresionat pe dascăli. Ei ameninţă cu pichete şi grevă, dacă executivul nu le va majora salariile cu 50%.

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) ameninţă că în a doua parte a săptămânii viitoare va picheta sediul guvernului, apoi va organiza un marş de amploare în Bucureşti. Preşedintele FSLI, Aurel Cornea, a declarat, ieri, că au hotărât să treacă la proteste, nemulţumiţi de atitudinea executivului. La rândul său, preşedintele Federaţiei „Spiru Haret“, Marius Nistor, a spus că şi federaţia pe care o reprezintă pregăteşte acţiuni de protest. „Nu ştim cum iniţiativa legislativă de majorare cu 54% a salariilor din învăţământul preuniversitar s-a metamorfozat într-un 9%. Oare PSD şi guvernul Tăriceanu au hotărât să încalce moţiunea care prevedea aprobarea iniţiativei de majorare cu 54% chiar în ziua votului în parlament?“, a completat Marius Nistor. Justificări de campanie În privinţa pensiilor, premierul Călin Popescu-Tăriceanu s-a ţinut de cuvânt. În şedinţa de guvern de ieri, executivul a aprobat majorarea punctului de pensie cu aproximativ 20%, de la 581,3 lei la 697,5 lei, începând cu 1 octombrie 2008. Iniţial, şi această măsură a fost anunţaţă pentru 1 noiembrie, însă Tăriceanu a cedat unor presiuni făcute de PSD printr-o serie de moţiuni depuse în parlament. Şeful guvernului a motivat majorarea pensiilor cu o lună mai devreme prin rezultatele foarte bune de creştere economică.

Tot în seria măsurilor de campanie electorală se înscrie şi decizia lui Tăriceanu de a păstra neschimbat preţul gazelor naturale. Acesta a declarat, la începutul şedinţei de guvern, că i se pare nejustificată cererea producă- torilor privind majorarea preţului la gaze, în condiţiile în care preţul petrolului pe piaţa externă a scăzut. Furnizorii de gaze naturale au solicitat însă majorarea preţului, pe motiv că tarifele la gaze sunt direct influenţate de cotaţia petrolului de acum şase luni. RECTIFICARE Agricultura şi Transporturile primesc ceva mărunţiş A treia rectificare bugetară discutată ieri de executiv va aduce ceva fonduri suplimentare pentru Ministerele Agriculturii, Transporturilor, Justiţiei, Apărării şi Administraţ iei şi Internelor. Deficitul bugetar va fi stabilit, cel mai probabil, la circa 2,4% din PIB, potrivit unor surse citate de Mediafax.

Ministerul Agriculturii va beneficia de fonduri bugetare suplimentare pentru subvenţionarea fermierilor, iar pentru Transporturi vor fi alocaţi bani pentru lucrări la infrastructura de transport, inclusiv pentru refacerea drumurilor judeţene. Premierul Călin Popescu-Tăriceanu a declarat că va încerca să redirecţioneze o parte din banii necheltuiţi de unele localităţi către altele care au nevoie de fonduri pentru finalizarea unor proiecte.

Ne puteți urmări și pe Google News