De cine depinde unirea Republicii Moldova cu România? Fostul premier Vlad Filat: „Se va întâmpla, depinde de noi când”

Republica Moldova. Sursa foto: Dreamstime.com

Fostul premier din Republica Moldova, Vlad Filat, a vorbit despre unirea cu România și spune că acest lucru ar putea urma să se întâmple, dar totul depinde „de noi”

Vlad Filat, a vorbit despre unirea Republicii Moldova cu România. Fostul premier al Republicii Moldova a spus că țara lui nu are perspective de supraviețuire, iar pe viitor lucrurile vor fi foarte grave.

Totodată, el a prezentat și argumente în acest sens, adăugând că unirea dintre cele două țări ”se va întâmpla”, însă totul depinde doar de populația Republicii Moldova.

„Trebuie să pornim de la situația că Republica Moldova nu are perspectiva supraviețuirii, efectiv și eu spun lucrul acesta în cunoștință de cauză. Acest termen nu este atât de mare. Pornind de la situația demografică, economică, lucrurile sunt foarte grave acum, dar în perspectivă și mai grave.

Suprapunând această situație acum cu ce se întâmplă acum în Ucraina, noi avem o singură perspectivă, reunificarea țării. Până la actul de reunificare juridică trebuie să parcurgem o distanță, asta înseamnă ajustarea legislației, interacționarea instituțiilor, infrastructura.

Lucrul acesta se va întâmpla, depinde de noi când. Eu cred că el a început, dar într-o manieră neorganizată și foarte puțin eficientă”, a declarat Vlad Filat pentru antena3.ro.

Cum ar vota moldovenii cu privire la unirea Republicii Moldova cu România

Dacă duminica viitoare ar avea loc un referendum privind Unirea Republicii Moldova cu România, o treime din cetățenii moldoveni ar vota „pentru”, conform unui sondaj publicat de Institutul de Politici Publice.

Dacă vi s-ar cere să votați cu privire la unirea Republicii Moldova cu România, ați vota pentru sau contra?

-35% ar vota pentru unire -47,4% ar vota împotrivă -4,3% nu ar participa -11,9% nu sunt deciși -1,4% nu răspund.

Sondajul a fost realizat pe un eșantion 1.132 de respondenți. Marja de eroare este de +/- 3%.

În luna aprilie, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, spunea că unirea Republicii Moldova cu România va avea loc atunci „când poporul va spune că vrea acest lucru”, iar același răspuns este valabil și în cazul aderării țării sale la NATO.

În ceea ce privește aderarea la NATO, răspunsul este acelaşi - decizia este la latitudinea cetățenilor. A fost decizia cetăţenilor când au votat Constituţia, mai declara Maia Sandu.