În anii de secetă, când producţia scade semnificativ, preţurile produselor alimentare cresc simţitor. Fermierii care au investit în irigaţii îşi vor vinde produsele la preţuri mult mai mari decât în alţi ani, iar ceilalţi vor depinde de ajutorul statului.
Situaţia din agricultura românească a ajuns extrem de delicată pentru că mai puţin de 5% din suprafaţa agricolă mai este irigată, potrivit ProTv. În lipsa unui ajutor de la stat, unii fermieri se roagă să plouă, dar alţii au investit în sisteme de irigaţii. Diferenţele sunt uriaşe: porumbul care a primit apa este de trei ori mai roditor.
La Fundulea, candva o zona strategica in agricultura romaneasca, fara apa, toate culturile sunt distruse. Daniel Obada, fermier: "Asta ar trebui sa fie de trei ori mai mare. Ar fi trebuit sa obtina zece tone la hectar, daca era irigat. Asa, o sa culeaga vreo o mie, o mie cinci sute de kg."
Conductele de irigatii au fost furate si ce a mai ramas din instalatii a fost distrus. Canalul de irigatii de la Fundulea, care in urma cu 15 ani deservea in jur de 20 de mii de hectare de teren, a fost lasat in paragina. Culmea ironiei, la doar cativa pasi, culturile sunt distruse, porumbul a fost parjolit de soare.