Poate avea legătură cu răceala sau gripa, însă dacă tusea persistă şi noaptea poate fi semnul unei boli mai grave, precum astmul.
Oexplicaţie pentru tusea uscată care a apărut din senin poate fi o răceală sau gripă. În acest caz, tusea este însoţită de secreţii nazale şi dureri de gât. Când nu ai niciunul dintre aceste semne, iar tusea durează de mai mult de două-trei săptămâni, s-ar putea să suferi de astm, alergie sau reflux gastroesofagian. Cât ţine tusea în răceli Tusea care apare în răceli şi gripe este la început o tuse uscată, iritativă, urmată de o perioadă de tuse productivă. Nu ar trebui să ţină mai mult de o lună. „În contextul infecţios avem de obicei şi alte simptome: febră, secreţie nazală, rinoree purulentă, frisoane, alterarea stării generale, mialgii (dureri musculare). Ne orientăm asupra diagnosticului după un examen clinic şi o discuţie cu pacientul“, spune Alina Constantin, medic de familie.
Deoarece tusea este un reflex al căilor respiratorii, prin care se elimină secreţiile, specialiş tii recomandă ceaiurile calde, care menţin faringele umed. Poţi lua şi un sirop calmant, în funcţie de tipul de tuse: uscată sau cu expectoraţie. „La copii, se poate pune în nas, cu ajutorul unei seringi fără ac, ser sau apă de mare, înainte de culcare“, sugerează medicul Gheorghe Murgoci, medic primar pneumolog, şeful secţiei Pneumologie Pediatrică de la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta“ din Capitală.
După ce răceala a trecut, specialiştii te avertizează că este normal ca tusea să mai persiste. „Tusea reziduală apare prin hiperactivitate bronşică, atunci când treci de la o temperatură la alta sau când faci mişcare. Trebuie să fie din ce în ce mai rară şi să nu mai deranjeze aşa de mult“, adaugă doctorul Alina Constantin. Semn de alergie sau tuberculoză Tusea uscată, asemănătoare celei din răceli, poate apărea şi ca un efect al unor medicamente şi dispare odată ce le-ai întrerupt. Dacă totuşi nu poţi face legătura cu niciun tratament nou început, iar tusea persistă de mai multe săptămâni (ai deja o tuse cronică), este cazul să-ţi faci un examen ORL şi o radiografie pulmonară, pentru a exclude posibile afecţiuni ale căilor respiratorii.
Doctorul îţi va cere probabil şi teste alergologice. Tusea uscată declanşată mai ales noaptea de diferiţi factori iritativi (praf de casă sau polen), însoţită de un hârâit şi o senzaţie de greutate în piept, poate sugera o alergie sau un astm.
„De multe ori, o tuse iritativă care apare după masă poate fi şi semnul unor afecţiuni digestive. Pacientul are şi alte simptome: arsuri pe gât, flatulenţă“, explică medicul Alina Constantin. O persoană tânără care tuşeşte de mult timp, scade în greutate şi nu are poftă de mâncare poate suferi de tuberculoză, avertizează specialiştii. CAUZE
Tusea prelungită indică astm la copii Studiile internaţionale arată că astmul bronşic este cea mai frecventă cauză a tusei cronice (de durată) la cei mici. „În 32% dintre cazuri, de vină este astmul bronşic, în 23% bolile ORL (cum este sinuzita), în 15% - refluxul gastroesofagian. Problemele cardiace pot fi de vină în cazul a 12 copii din o sută afectaţi“, spune doctorul Gheorghe Murgoci. Prezenţa unui corp străin în bronhii poate fi de vină doar în 1% din cazuri. Adolescenţii mai pot avea o tuse cronică pe fond psihic, care nu răspunde la niciun medicament antitusiv, şi care poate fi tratată cu ajutorul psihoterapiei.