De ce trebuie să ţii cont la cumpărarea unei uşi metalice

De ce trebuie să ţii cont la cumpărarea unei uşi metalice

Experţii spun că în alegerea acesteia trebuie să ţii cont de gradul de siguranţă şi protecţie, de cât de bine izolează, dar şi de design.

Tot mai des, uşile de intrare clasice sunt înlocuite cu cele metalice, acestea oferind un grad de siguranţă mai mare decât cele fabricate din lemn sau din PVC.

Însă experţii atenţionează că nu orice uşă metalică asigură şi protecţie de calitate. „Rapoartele Poliţiei Române arată că 90% din spargeri sunt date asupra cilindrilor (butucilor - n.r.) şi a sistemelor de securitate existente pe uşă, nu asupra uşii în sine. Doar 10% din spargeri sunt prin acţionarea cu ranga asupra tocului uşii“, spune Mirela Bighigeanu, general manager la Waldeck România, distribuitor de uşi antiefracţie.

Cu sistem de recodare

Ne puteți urmări și pe Google News

Rezistenţa şi stabilitatea uşii sunt asigurate de structura dură, preferabil din oţel. O uşă de calitate trebuie să aibă lăţimea foilor, la interior şi la exterior, de minimum 1,25 mm, iar distanţa dintre cele două foi - de cel puţin 40 de mm.

În ceea ce priveşte sistemele de închidere, specialiştii spun că cele mai sigure de pe piaţă sunt cele italiene, Cisa şi Mottura. „Din punctul meu de vedere, cel mai eficient, existent la ora actuală pe piaţă, este Cisa, cu sistem de recodare“, spune Cornelia Stroe, director de vânzări al firmei Far Est Metal.

Sistemul de recodare este unul cu cheie tip seif, cu închidere pe trei laturi, în trei puncte, care se montează cu o cheie de service. La montare, clientul primeşte un pachet sigilat de chei şi tot atunci se face şi recodarea (configurarea încuietorii pe noile chei).

Avantajul cel mai mare al acestui sistem este dat de proprietatea sa de recodare. În cazul în care clientul pierde cheile, trebuie doar să cumpere altele, pe care se face recodarea. Astfel se obţine un alt sistem de închidere fără un efort financiar mare şi fără să se schimbe broasca în sine.

În general, specialiştii recomandă achiziţionarea unei uşi metalice fără butuc, deoarece acesta poate fi spart uşor. În cazul în care există butuc, este bine să se monteze peste acesta un şild de protecţie (o apărătoare) din oţel tratat special (nu din alt metal!), gros de 5 mm şi prins prin interior, astfel încât să nu existe şuruburi care să poată fi scoase.

Tocul, din material rezistent la deformare

Uşa de la intrare presupune existenţa unui sistem complet, alcătuit din canat, tocărie, prag, accesorii de prindere în pereţi şi sistemele de închidere - broaşte, cilindri, yale, încuietori. Toate aceste elemente au importanţa lor în determinarea gradului de siguranţă oferit de o uşă.

Tocul uşii ar trebui să fie confecţionat dintr-un material rezistent la deformare, spre exemplu oţel rectangular.

O altă cerinţă de calitate este aceea ca între balamale să existe bolţuri de siguranţă. Elementele de siguranţă sunt extrem de importante, pentru că împreună cu uşa formează un sistem eficient de protecţie şi controlare a intrării.

Izolaţii cu spumă poliuretanică

Pentru îndeplinirea acestor două cerinţe, uşile metalice sunt prevăzute la interior cu un strat termo-fono-izolator: fie de vată minerală, fie de spumă poliuretanică de înaltă densitate.

Dincolo de acest strat izolator, coeficientul de izolare termică este oferit şi de structura şi grosimea plăcilor din care este fabricată uşa, de gradul de izolare a golurilor de uşă şi de etan- şarea adecvată a tocăriei şi pragurilor.

„Pentru o uşă de apartament situată chiar lângă lift, recomand o izolaţie fonică de minimum 29 dB. Cele mai bune izolaţii sunt făcute cu spumă poliuretanică“, mai spune specialista Mirela Bighigeanu.

O carte de vizită pentru locuinţa ta

Designul este un element important deoarece uşa reprezintă o carte de vizită a locuinţ ei. Atenţie! Nu acesta trebuie să fie factorul determinant în alegerea uşii, ci criteriile de siguranţă şi de protecţie.

Uşa trebuie să se armonizeze ca stil şi culoare cu restul locuinţei. „Este recomandată o unitate între arhitectură şi designul uşii“, spune Constantin Mocanu, product manager al companiei Exclusive Doors.

Pe piaţă există o gamă largă de modele de uşi metalice, capabile să satisfacă atât cerinţele unui design clasic, cât şi modern.

O variantă în ceea ce priveş te finisajul o constituie uşile metalice furniruite sau placate cu lemn. Ele îmbină rezistenţa metalului cu aspectul cald, plăcut, natural al lemnului, constituind o soluţie extrem de apreciată, în special pentru construcţ ii tip vilă.

Uneori, uşa de intrare prezintă diverse accesorii: inel de ciocănit, clanţă decorativă, ochi de geam termoizolant etc.