De ce tinerii sănătoși mor în urma infecției cu SARS-Cov-2! Cercetătorii au o explicație

Sursa foto: Arhiva EVZ

Tinerii au devenit o țintă mult bună pentru COVID-19, în ultima perioadă fiind înregistrate din ce în ce mai multe decese în rândul acestora. Specialiștii au tras un semnal de alarmă și au început să studieze problema. De vină ar fi mai multe gene, susțin cercetătorii.

În revista Science Translational Medicine a fost publicat un raport al cercetărilor efectuate de o echipă internațională de specialiști cu privire la modul în care coronavirusul afectează persoanele tinere. Aceștia susțin că au descoperit motivul pentru care unii tineri prezintă simptome mult mai severe la infectarea cu COVID-19. Au fost identificate cinci gene mult mai active la aceștia, în comparație cu tinerii care prezintă simptome mai puțin severe. Acestea ar fi motivul principal al complicațiilor, iar cauza lor este diferența de ADN.

În cadrul cercetărilor au fost efectuate analize pe probe de plasmă de la 72 de pacienți tineri spitalizați. Dintre aceștia, 47 sunt persoane aflate în stare critică în urma infectării cu SARS-Cov-2. Conform informațiilor transmise de specialiști, pacienți aleși pentru cercetare erau complet sănătoși, niciunul dintre aceștia nu suferea de vreo boală care ar putea cauza existența unor simptome severe. Cercetătorii au decis să colecteze probe și de la alți 22 de tineri care, deși erau infectați cu COVID-19, sunt asimptomatici.

Oamenii de știință au efectuat secvențierea întregului genom al probelor, precum și secvențierea ARN-ului. În cadrul cercetărilor, au fost analizate toate proteinele, grupurile de leucocite și citokinele. În acest studiu, tehnologia avansată a fost unul dintre cele mai importante aspecte care au dus la posibilitatea analizării a unor particularități ale genelor. Se pare că cinci gene sunt mult mai active în rândul pacienților care se află în stare gravă în urma infectării cu virusul SARS-Cov-2. Cea mai frecventă s-a dovedit a fi ADAM9.

Această genă a fost blocată, în vitro, în țesutul pulmonar uman, iar cercetătorii susțin că virusul a fost mai puțin eficient în replicarea sa. Analizele pe cele cinci gene nu au fost făcute amănunțit, însă specialiștii susțin că este nevoie de o aprofundare, mai ales în cazul ADAM9, cel mai des întâlnit la pacienții tineri COVID-19 aflați în stare gravă.

A treia doză de vaccin ar putea împiedica apariția formelor severe

SARS-Cov-2 este cel mai studiat virus la ora actuală, având în vedere numărul de persoane infectate în întreaga lume. Cercetătorii caută cele mai bune soluții pentru a-l ține în frâu, iar specialiștii de la Institutul Clalit (Israel) și colegii lor americani de la Universitatea Harvard susțin că a treia doza de Pfizer/BioNTech ar putea fi cea mai bună armă împotriva variantei "delta" a coronavirusului SARS-CoV-2. Rezultate studiilor realizate de aceștia arată faptul că cea de-a treia doză de vaccin poate preveni evoluțiile severe. Rezultate sunt vizibile la numai o săptămână de la injectare, spun specialiștii. Acest studiu a fost făcut public de către cercetătorii israelieni în revista The Lancet.

Studiul a fost efectuat în valul al patrulea de infecție cu COVID-19 din Israel, fiind cercetat în perioada 30 iulie 2021 - 23 septembrie 2021. În această perioadă, varianta Delta (B.1.617.2) a devenit cea mai dominantă. Cercetările au fost făcute pe baza datelor obținute de la 728.321 de persoane cu vârste de peste 12 ani, care s-au imunizat cu cea de-a treia doză de vaccin BNT162b2. Analizele au fost comparate cu cele ale persoanelor care au primit cea de-a doua doză cu mai mult de cinci luni înainte.

În urma analizelor, cercetătorii israelieni au susținut că cea de-a treia doză de vaccin a redus riscul de spitalizare în cazul infecției cu COVID-19 cu 93%. De asemenea, riscul de a dezvolta o formă severă este cu 92% mai mic în urma celei de-a treia injectări. Specialiștii au ținut să precizeze faptul că eficacitatea vaccinului a fost similară pentru toate sexele, grupele de vârstă (40-69 și peste 70 de ani) și a fost independentă de numărul de comorbidități.