De ce sunt facturile mari cu repartitor la calorifer

Unii locatari se plâng că plătesc mai mult la întreţinere, deşi au aparate de măsurat, faţă de vecinii de bloc care nu au montate astfel de dispozitive.

Contorul la calorifer a fost socotit în urmă cu un deceniu metoda de a face economii, plătind la întreţinere doar consumul din propriul apartament.

În realitate, totul a fost doar o iluzie, pentru că locatarii cu astfel de aparate de măsurat plătesc şi pierderile din reţea, spaţiile comune din bloc şi nu numai. Prin urmare, se ajunge în situaţia paradoxală ca o persoană cu repartitor la calorifer să achite mai mult la întreţinere decât vecinul său, care nu are repartitor.

"Eu plătesc 350 de lei, vecinul, fără repartitor, 250 de lei"

În această situaţie se află şi Marin Roman, din Galaţi. "Stau la etajul trei al unui bloc din cartierul Micro 39. Am contoare de vreo cinci ani. În ultimii doi ani însă nu pricep cum este posibil să plătesc mai mult decât vecinul de lângă mine care nu are repartitoare. Eu dau, pe luna de iarnă, în medie 350 de lei. În schimb, el plăteşte 250 de lei. Asta în condiţiile în care suntem trei membri în ambele familii, acelaşi număr de camere şi aceeaşi distanţă faţă de conductele de termoficare de pe coloană", ni s-a plâns acesta.

"Am introdus aceleaşi valori două luni şi am plătit diferit"

Prima explicaţie a consumului în plus de la apartamentele cu astfel de dispozitive este dată de citirea "eronată" de către firmele de specialitate.

"Sunt proprietarul unui apartament de două camere în Drumul Taberei din Capitală, unde am montate repartitoare de căldură, montate şi exploatate de o societate. Citirea lor se face de către locatari şi se transmite firmei telefonic sau prin intermediul unui formular care se găseşte pe site-ul firmei", ne spune Dumitru Şerban.

"Pentru factura din luna aprilie din acest an am introdus în formularul de pe pagina web aceleaşi date pe care le-am introdus şi în martie. Nu mică mi-a fost mirarea când în tabelul centralizator pe care mi l-au trimis în luna mai, au trecut un consum din burtă, taxându-mă în plus cu aproape 60 de lei", a mai adăugat bucureşteanul.

A două explicaţie este plata dublă: atât pentru consumul indicat de repartitoare, cât şi pentru factura la comun la pierderile din reţea şi pentru spaţiile comune din bloc. Din aceste motive, factura e mai mare cu repartitor decât fără.

"Sunt din Bucureşti, locuiesc la parter, într-un apartament cu patru camere, care este extrem de friguros. Iarna, deşi am contorizare pe calorifere, am nişte costuri uriaşe la căldură, în jur de 400 de lei lunar, mai mult decât atunci când nu aveam repartitoare. Cu toate că ajung să plătesc mult, stau mai mult cu caloriferele date foarte încet ori oprite în unele camere, ca să mai fac economie", ne-a povestit Mariana.

Păcăleala repartitorului

Chiar specialişti din domeniul termoficării sunt de acord că aceste contoare nu sunt utile.

"Folosirea lor este o eroare pentru că, atâta timp cât factura vine pe gigacalorimetrul montat la scara blocului sau la bloc, dacă însumezi consumurile arătate de toate repartitoarele de căldură, vezi că există o diferenţă între ceea ce arată acel gigacalorimetru de la intrarea în bloc şi suma celor din apartamente, pentru că este vorba despre o clasă de precizie, de valori diferite. Iar acea diferenţă se împarte din nou la proprietari. Deci, practic, folosirea repartitoarelor este o amăgire", este de părere Eduard Urbanschi, director CET Galaţi. "Folosirea repartitoarelor este o amăgire dacă factura vine pe gigacalorimetru de bloc." EDUARD URBANSCHI, director CET Galaţi

FIECARE FURĂ CĂCIULA CELUILALT

Cum păcălesc consumatorii firmele

Nu doar firmele de specialitate încarcă în mod nejustificat facturile, dar şi o parte dintre locatari încearcă "să tragă în piept" societăţile de profil. O metodă simplă este cea a cuburilor de gheaţă. Este necesară o pungă în care se pun câteva bucăţi de gheaţă care se aşează pe repartitor. O altă cale implică folosirea a două fitile de lampă, care se trec prin spatele repartitorului. Se leagă de calorifer un vas de apă în care să ajungă capetele celor două fitile. Apa va circula prin fitile şi va răci partea caloriferului unde e lipit contorul.

Cei mai inventivi sunt cei care îşi cumpără un calorifer de rezervă, pe care îl folosesc. Pe cel veritabil îl scot doar când vin angajaţii firmelor de specialitate să citească care a fost consumul. CITIŢI ŞI:

  • Şeful RADET: "Nu ştiu cât de bune sunt repartitoarele. În blocul care nu are tot repartitoare, nu ştiu cum calculează factura"
  • Calcule complete. VEZI cât va costa caldura la iarnă, în oraşul tău
  • Cine mai primeşte ajutor de la stat pentru încălzire. Vezi cum arată noua grilă
  • S-a majorat preţul la căldură, vor creşte şi debranşările
  • Cât costă să-ţi montezi centrală în apartament