De ce se teme UDMR de votul uninominal pur

Maghiarii susţin comasarea alegerilor, dar spun că ar fi dezavantajaţi de varianta de sistem electoral propus de Traian Băsescu şi PDL.

Consens total în coaliţia de guvernare pe necesitatea comasării localelor cu parlamentarele. Divergenţe s-au manifestat cu privire la ceea ce fiecare membru al coaliţiei consideră a fi cea mai bună soluţie de vot.

Prima întrunire a comisiei coaliţiei pe schimbarea sistemului electoral a ajuns la o singură concluzie unanim acceptată: actuala procedură de vot este proastă şi trebuie schimbată. De aici punctele de vedere comune se opresc: PDL ar susţine uninominalul pur, fără niciun fel de compensare, şi nu se arată deloc entuziast faţă de alternativa votului mixt pe sistem german pus pe masă de către reprezentanţii UDMR şi cei ai minorităţilor naţionale.

Simularea UDMR nu arată bine

UDMR şi-a făcut propriile simulări: sistemul uninominal pur, propus de preşedintele Traian Băsescu şi îmbrăţişat de PDL, ar constitui un real dezastru pentru reprezentativitatea parlamentară a Uniunii şi comunităţii maghiare. În acest scenariu, maghiarii din judeţele Arad, Braşov, Cluj, Maramureş, Sălaj şi Satu Mare ar rămâne fără voce în legislativ.

"Noi suntem ori pentru revenirea la vechiul sistem proporţional, ori pentru sistemul mixt, după model german.S-a constatat, şi aici a fost o înţelegere totală, un punct de vedere comun, că actualul sistem este prost şi că trebuie să fie modificat. De exemplu, în momentul de faţă, un candidat de pe locul trei sau patru îi poate sufla unuia aflat pe locul doi mandatul de parlamentar", a declarat pentru EVZ deputatul UDMR, Marton Arpad, membru al comisiei.

Potrivit parlamentarului Uniunii, democrat-liberalii nu s-au arătat prea entuziaşti să discute alternativa votului mixt. "Ei au încercat să facă tatonări, care ar fi acele sisteme cu care am fi de acord, nu au ţinut de un sistem oarecare, dar nu au fost prea încântaţi la aceste variante", ne-a precizat Marton.

Potrivit simulărilor efectuate de parlamentarii Uniunii, uninominalul pur ar putea constitui un adevărat dezastru pentru comunitatea maghiară. "Am făcut simulări pe toate sistemele existente, cât şi pe cele propuse, inclusive, ţinând cont şi de acele idei vehiculate, ca reducerea numărului de parlamentari. Cu excepţia variantelor propuse de noi, celelalte ar păgubi reprezentarea noastră parlamentară. Cel mai uşor scenariu negativ ne-ar lăsă fără parlamentari în judeţele Arad, Braşov, Maramureş şi posibil Cluj. O altă simulare arată că am putea să pierdem reprezentarea pentru comunitatea maghiară şi în judeţul Sălaj şi să scadă în Satu Mare şi Cluj, în timp ce un uninominal fără urmă de compensare riscă să ne limiteze la judeţele secuieşti şi să ne lase fără grupuri parlamentare", a explicat Marton.

Minorităţile vor sistem german

Pentru sistemul german de vot se pronunţă şi membrii grupului minorităţilor naţionale. "Noi credem că cel mai bun este sistemul mixt, pe model german, al Bundestagului. Prevede că locurile în Parlament sunt jumătate- jumătate", a susţinut deputatul minorităţii germane Ovidiu Ganţ.

UNPR afirmă că orice sistem de vot se va conveni, reprezentanţii săi parlamentari sunt pregătiţi. "Acolo unde avem parlamentari, sunt numai vârfuri în judeţele lor", ne-a declarat deputatul Eugen Nicolicea. "Avem soluţii. Simulările pe care le-am făcut arată că pe noi orice sistem decât cel actual ne avantajează", a mai spus Nicolicea. "Cel mai uşor scenariu negativ ne-ar lăsa fără parlamentari în judeţele Arad, Braşov, Maramureş şi posibil Cluj." MARTON ARPAD, deputat UDMR

ATAC

Voinescu: Opoziţia se bâlbâie

Purtătorul de cuvânt al PDL, Sever Voinescu, a afirmat că în privinţa subiectului comasării alegerilor, USL "se bâlbâie" şi a prezis că următoarea mişcare a opoziţiei va fi "mica dramoletă a boicotului".

"Opoziţia în privinţa asta se bâlbâie. În general, în legătură cu marile probleme care au cu adevărat importanţă, opoziţia se bâlbâie. Iniţial acceptă, după care nu mai acceptă, după care acceptă din nou, dar în alte condiţii decât acceptaseră prima oară, după care în final se supără de tot şi nu mai acceptă. Pun pariu că următoarea fază va fi cea în care ne vor ameninţa cu un boicot", a spus Voinescu. Citiţi şi:

  • Crin Antonescu: USL, împotriva comasării alegerilor. PDL caută să le împingă înspre 2013
  • Cine pierde şi cine câştigă din comasarea alegerilor