Piaţa produselor lactate din România va continua să se diminueze în următorii trei-patru ani, din cauza scăderii consumului de lapte, se arată într-un studiu al companiei Tetra Pak, citat de Agerpres.
Astfel, în timp ce alte categorii de produse lactate lichide continuă să crească cu un ritm mediu anual estimat la 6,9% în perioada 2011-2015, consumul de lapte simplu va continua să scadă cu o medie anuală de 4,9%.
Această reducere a consumului de lapte este determinată în mare parte de scăderea celui neambalat (neprocesat). Deşi laptele ambalat continuă să crească cu o medie anuală de 2,8% în perioada 2011-2015 (laptele UHT având o creştere medie anuală de 3,9%), această creştere nu compensează scăderea masivă a cantităţilor de lapte neprocesat.
Ne-am pierdut obișnuința de a bea lapte zilnic Fenomenul de declin în consum este cauzat şi de pierderea obişnuinţei de a bea zilnic lapte. Un studiu Euromonitor efectuat în 2010 arată că România se situează printre ultimele trei ţări din Europa în privinţa consumului de lapte pe locuitor, urmată doar de Slovacia şi Bulgaria. Astfel, în 2010 consumul anual pe cap de locuitor în România era de 36 de litri (echivalentul a aproximativ 100 de ml/zi), comparativ cu o medie europeană de 64-65 litri în ţări precum Elveţia, Olanda, Belgia, Slovenia sau Serbia.
Tetra Pak estimează, însă, la nivel mondial, o creştere accelerată a cererii de produse lactate lichide în perioada 2011-2014, datorită tendinţelor de consum din ţări din Asia, Africa şi America Latină. Consumul mondial de produse lactate lichide este estimat să crească anual cu 2,9% în 2011-2014, accelerând ritmul de creştere de la 2,5% din anii 2008-2011, datorită cererii dinamice de pe pieţele emergente, conform studiului Tetra Pak.
Consumul zilnic recomandat: 250 ml lapte/zi
"Consumatorii cu venituri modeste reprezintă una dintre cele mai mari oportunităţi de creştere pentru industria produselor lactate. Cheia succesului de mâine este să răspundem astăzi aşteptărilor şi nevoilor acestor consumatori. Aceşti consumatori reprezintă aproape 40% din populaţia lumii şi consumă 38% din produsele lactate comercializate în ţările în curs de dezvoltare", a spus Dennis Jönsson, preşedintele şi CEO Tetra Pak.
În opinia nutriţioniştilor, consumul zilnic recomandat de lapte este de 250 de ml pe zi, adică mai mult decat dublul consumului zilnic actual în România.