De ce va continua să se scumpească benzina

Ieri, Petrom a anunţat din nou scumpirea benzinei, iar dacă în 2011 preţurile la pompă au trecut pragul de 6 lei/litru, multe voci spun că în 2012 noul prag, de 7 lei/litru, ar putea fi de asemenea doborât.

Dincolo de dorinţa de îmbogăţire a benzinarilor, scumpirea are unele resorturi externe, care se pare că vor împinge în continuare în sus preţurile combustibililor.

Astfel, în această lună, preţul ţiţeiului a ajuns la un nou record: pentru prima oară în ultimele 200 de zile cotaţia a depăşit nivelul de 100 de dolari barilul. În 2008, când cotaţia a atins 147 de dolari barilul, ţiţeiul a avut un preţ format din trei cifre pentru nu mai mult de 170 de zile, scrie Financial Times.

Iar dacă ar fi să dăm crezare traderilor, recordul atins în această lună va fi depăşit. "Pe termen scurt este greu de imaginat de unde ar putea apărea un surplus de petrol pe piaţă, aşa încât preţurile să scadă", a spus Ian Taylor, director executive la Vitol, cea mai mare casă de trading în domeniul petrolier.

Petrolul este cea ai importantă marfă în economia globală, preţul său având capacitatea de a impinge lumea în recesiune, de a controla profiturile obţinute de diverse industrii la nivel global şi a de afecta rezultatul alegerilor din SUA. Iar traderii văd preţul petrolului crescând în perioada următoare din cauza evoluţiei pieţelor de unde provin resursele de petrol şi a cererii.

Astfel, chiar dacă revenirea economică este fragilă, cererea pentru petrol creşte puternic, susţinută de economiile emergente, cum ar fi China. În acelaşi timp, producţia de petrol este în scădere pe multe pieţe, cum ar fi Yemen, Siria, Argentina dar şi în Marea Nordului.

Combinaţia dintre resursele în scădere şi cererea în creştere face necesare investiţii prin care să poată fi exploatate alte resurse petroliere sau de alţi combustibili, cum ar fi gazul de şit în SUA şi Canada şi rezervele de mare adâncime din Gulful Mexic sau biocombustibilul din Brazilia, ceea ce scumpeşte petrolul. “Avem nevoie de toate formele de energie pe care le putem accesa", spune un reprezentant al Glencore. “Problema care este care este preţul ce reiese din aceste exploatări". Potrivit acestuia, costul de exploatare pentru cele mai scumpe categorii de petrol este de circa 85 – 90 de dolari pe baril.

În acelaşi timp, tensiunile geopolitice din Orientul Mijlociu joacă un rol crucial în evoluţia preţului petrolului. Producşia de petrol a Iranului a scăzut până la cel mai mic nivel al ultimilor 10 ani şi ar putea ajunge la niveluri care n-au mai fost întâlnite din perioada războiului Iran-Irak.

“Instabilitatea cronică din Orientul Mijlociu dictează evoluţia preţului la petrol",a spus Daniel Jaeggi, trader şef la Mercuria. CITIȚI ȘI:

  • Capcana "prețului fix" la benzină: Lukoil face lobby pentru scumpire
  • Sancțiuni drastice: La închisoare pentru că au scumpit benzina?
  • Rompetrol a scumpit benzina
  • S-a scumpit benzina! Rompetrol a majorat preţul, la o zi după Petrom. Lukoil li se alătură! VEZI noile prețuri