De ce nu scad facturile la curent. Românii nu vor sau nu pot să schimbe furnizorul

De ce nu scad facturile la curent. Românii nu vor sau nu pot să schimbe furnizorul

În goana după profit, marii furnizori de energie nu sunt interesați să facă oferte atractive de preț consumatorilor casnici. Astfel, aceștia rămân blocați în relația cu companiile de profil

La aproape șase luni de la apariția ordinului Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei privind schimbarea furnizorului de energie electrică de către clientul final, românii nu profită de facilitatea ce le- ar putea aduce, în final, facturi mai ieftine. Există mai multe motive ale inerției din prezent. Primul ar fi lipsa de interes atât a consumatorilor, cât și a furnizorilor. Consumatorii ar putea obține cu greu de pe piața liberă un preț asemănător cu cel reglementat. Asta deoarece nu au posibilitatea companiilor mari de a se duce pe bursă și a cumpăra cantități mari de energie care poate fi mai ieftină și cu 40%. Dacă alege săși schimbe furnizorul, consumatorul iese din zona de reglementare, unde costurile nu mai sunt suportate parțial de stat, potrivit reglementărilor ANRE.

În prezent, jumătate din prețul plătit de consumatorii casnici este reglementat, iar cealaltă jumătate este achiziționată de pe piața liberă. Pe de altă parte, nici furnizorii nu sunt interesați să vină cu oferte către cosnumatorii casnici. Asta deoarece pot vinde la prețuri bune cantități foarte mari pe burse, la un preț asemănător cu cel plătit acum de un consumator casnic. Competitiția dintre furnizori va deveni însă tot mai dură pe măsură ce piața va fi tot mai dereglementată, considera Octavian Lohan, membru în consiliul de administrație al Transelectrica.

Fără competiție reală

Ne puteți urmări și pe Google News

Piața va fi complet dereglementată pentru utilizatorii casnici în 2017. „Furnizorii nu par interesați să ofere prețuri cât mai mici consumatorilor. Nu cred că există o competiție reală pe piață. Până când companiile nu vor fi interesate să-și mărească baza de clienți, pentru ca altfel ar obține venituri mai mici, nu cred că se va mișca ceva prea curând pe această piața”, a afirmat Lohan, pentru Evz.

Acesta a vorbit și despre lipsa unei ample campanii de marketing a furnizorilor, prin care aceștia să încerce să-i convingă pe consumatori să facă o schimbare. Este greu de crezut că furnizorii ar accepta un discount serios pentru a putea oferi consumatorilor un preț bun, din care jumătate este reglementat.

Consiliul Concurenței urmărește situația

Deși ar putea părea ca pe această piață lipsește o competiție reală din cauza inerției existente, Consiliul Concurenței nu vede vreo problemă în acest sens. În septembrie 2014, pe piața de energie electrică din România existau aproximativ 195 companii autorizate de ANRE să efectueze tranzacții, dar doar jumătate au operat efectiv. „Consiliul Concurenței nu are în prezent declanșată o investigație privind o posibilă întelegere privind prețurile practicate între furnizori. Însă, date fiind modificările recente produse pe această piață vom supraveghea îndeaproape evoluțiile”, a precizat pentru Evz Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.

Reduceri de 20% pentru companii

Dacă pe zona consumatorilor cas nici nu avem mari schimbări, pe zona companiilor povestea este alta. Firmele au prețul liberalizat în proporție de 100% încă din ianuarie 2014. De exemplu, Policolor a schimbat furnizorul de energie electrica odata cu liberalizarea pietei, a declarat pentru Evz Marius Văcăroiu, CEO Policolor Orgachim.

Acesta consideră că diferențele dintre oferte, de la an la an, sunt considerabile, iar fiecare furnizor vine cu oferte din ce în ce mai atractive. „Faptul că putem obține o reducere de preț, chiar și de 15-20%, pentru consumul companiei ne ajută să reducem costurile de producție și să devenim mai competitivi. Competiția dintre furnizori și posibilitatea schimbării lor a transformat această piață într-una a cumpărătorului, cu avantaje de fiecare parte”, a afirmat acesta.