De ce nu e primită România la masa bogaţilor

În "Culoarele puterii", o seamă de personalităţi internaţionale fac radiografia tinerei democraţii din România.

În "Culoarele puterii", Irina Păcurariu a realizat o serie de interviuri cu personalităţi importante din toată lumea, printre care Prinţul Charles de Wales şi Jonathan Scheele, fost ambasador al Comisiei Europene la Bucureşti. În cea de-a doua parte a "Culoarelor puterii" îi aduce faţă în faţă pe omul de afaceri Ion Ţiriac şi pe Sebastian Burduja, liderul Ligii Studenţilor Români din străinătate.

Invitaţi speciali vor fi Jonathan Scheele, Ziad Alahdad, primul şef al Băncii Mondiale la Bucureşti, profesori şi lideri de opinie de la Universitatea Stanford şi Kathryn Kogel, primul director Freedom House în România, personalitate relevantă pentru procesul de democratizare a presei româneşti, fiind cea care a implementat BRAT. Irina Păcurariu a vorbit despre emisiune într-un interviu pentru EVZ.

EVZ: Aveţi mulţi invitaţi străini. Cum privesc ei România? Irina Păcurariu: Într-un mod în care noi nu o vom putea niciodată, ei o văd cu mintea şi ochii, eventual o citesc printre rânduri şi sigur nu cad în capcana de a o "auzi" doar la televizor. Cei pe care i-am intervievat m-au uluit în primul rând cu precizia cu care ne fac portretul. În ochii lor nu suntem veseli sau trişti, urâţi sau frumoşi, harnici sau leneşi din cale-afară. Aproape toţi cei pe care i-am intâlnit au fost dezamăgiţi de incapacitatea noastră de a ne valoriza şi de a ne asuma o anume vanitate naţională fără de care este greu să fii luat în seamă la "masa celor puternici". Motivul? Lipsa unei lustraţii adevărate care să ne curăţe nesiguranţa şi să ne elibereze de sentimentul ca ne-am născut fără noroc.

V-a marcat discuţia cu un invitat în mod deosebit? Mi-a plăcut mult de Jessica Douglas Home, o aristocrată din Marea Britanie care şi-a dedicat mare parte din viaţă adunării de informaţii despre ţările din spatele Cortinei de Fier. A înfiinţat la Londra Fundaţia Mihai Eminescu, patronată acum de Prinţul Charles, pe care, de altfel, ea l-a şi adus în Transilvania pentru prima dată. Un personaj enigmatic, aflat acum la vârsta la care nu mai are nimic de pierdut, dar nici prea multe de câştigat şi care păstrează în mod inexplicabil ca şi cauză România. 18.00 - TVR 1