De ce să nu speli rufele la 40 de grade. Care e temperatura ideală pentru a avea rufe curate şi fără germeni
- Antonia Hendrik
- 12 ianuarie 2023, 14:43
Mulți oameni din ziua de azi susțin că spălatul la 40 de grade este cheia pentru economisirea energiei și, în unele cazuri extreme, pentru salvarea planetei. Dacă obișnuiți să vă spălați rufele la 40 de grade, ar fi bine să renunțați.
Când vine vorba de spălatul hainelor, majoritatea dintre noi intră într-o anumită rutină. Fără să ne mai gândim, lăsăm mașina de spălat setată la o temperatură fixă. Mai exact, se pare lumea își spală rufele la 40 de grade.
Potrivit Energy Saving Trust, pentru spălarea rufelor la 30 de grade consumul este cu aproximativ 40% mai mic la energia electrică pe parcursul unui an, comparativ cu temperaturile mai ridicate.
Deşi la prima vedere diferența dintre 30 și 40 de grade este neglijabilă, aceste 10 grade afectează consumul de energie. Mașina de spălat are nevoie de aproape de două ori mai multă energie dacă trebuie să se încălzească până la 40 de grade. (0,3 kWh pentru 30 de grade, 0,5 kWh pentru 40 de grade).
Nu mai trebuie să vă temeți că rufele nu vor fi spălate bine
Temerile că rufele nu vor fi cu adevărat curate sau igienice dacă sunt spălate la o temperatură mai scăzută sunt în mare parte nefondate. Tehnologia actuală permite chiar și spălarea la temperaturi de până la 20 de grade. Setarea mașinii de spălat la 90 de grade este necesară doar în cazul bolilor infecțioase. Sau al unor nevoi speciale de igienă.
Așadar, puteți spăla la 20 de grade, ceea ce va însemna că se economisește și mai multă energie, deoarece spălarea la 20 de grade în loc de la 40 de grade poate reduce costurile de funcționare cu 66%.
Dacă doriți să vă asigurați că rufele nu sunt doar curate, ci și ferite de germeni, ar trebui să le uscați în aer liber. Dacă este posibil la soare, care distruge diverși germeni.
Rufele ca ar trebui spălate la 60 de grade
De asemenea, se mai spune că lenjeria intimă, prosoapele de baie şi cele pentru menaj trebuie spălate la 60 de grade cu scopul de a preveni răspândirea germenilor. Temperatura crescută nu va ucide toate bacteriile de la sine, dar atunci când este combinată cu un detergent bun, o spălare la 60 de grade ar trebui să scape rufele de sporii bacterieni și de viruși.
Atunci când a comparat temperaturile de spălare, Stiftung Warentest a constatat că nu există nicio diferență notabilă în ceea ce privește rezultatul final. Cu toate acestea, dacă ne uităm la consumul de energie și la mediul înconjurător, există câteva diferențe semnificative:
1. Dacă în mod normal spălați la 60 de grade și reduceți acum temperatura la 40 de grade, veți economisi aproximativ 50% din costurile cu energia electrică.
2. Dacă începeți să spălați la 30 de grade în loc de 60, veți economisi până la 67%.
Oricum ar trebui să verificați întotdeauna etichetele de pe haine, deoarece acestea vă vor sugera temperaturile maxime la care vă puteți spăla fără a deteriora articolele.